Home

Achtergrond 1 reactie

Pool vangt uitschieters in kunstmestprijs op

Na een graanpool is er nu ook een kustmestprijs-pool. De pool, in het leven geroepen door Agrifirm, moet de ergste schommelingen van de kunstmestprijs gaan opvangen.

Zowel uitschieters naar boven en naar beneden worden op die manier afgevlakt. Gerlof Tempelman, woordvoerder van Agrifirm, zegt dat er vanuit de akkerbouwers veel vraag was naar een kunstmestprijs-pool. "Om die reden zijn wij dit jaar gaan onderzoeken of het mogelijk was hiervoor een pool op te zetten."

Voorbeeld voor deze kunstmest-prijs-pool was de graanpool. Ook de ervaringen met de pool voor dierlijke mest hebben geholpen bij het opzetten van een kunstmestprijs-pool. Deze pool zat aan de afzetkant, maar leverde zoveel voordelen op dat deze als voorbeeld fungeerde voor de kunstmestprijs-pool.

Schommelingen kunstmestprijs

De vraag vanuit de akkerbouw om een pool voor kunstmest kwam mede tot stand door de heftige schommelingen in de kunstmestprijs van vorig jaar. Toen lag in de herfst van 2008 de kunstmestprijs heel hoog en zakte die in de lente helemaal in.

"Door die lagere prijs in het voorjaar hebben veel akkerbouwers op dat moment volop kunstmest ingeslagen", zegt Tempelman. Een stormloop op de kunstmestpool is daardoor nog niet te zien.

"Er zijn wel een paar aanmeldingen, maar door de kunstmestprijs van dit moment kiezen de meeste boeren nog voor de najaarsoplslag", aldus Tempelman.

KAS en KAS-zwavel zijn de meststoffen die opgenomen zijn in de kunstmestprijs-pool. "Daar hebben we bewust voor gekozen."
De pool loopt tijdens de wintermaanden. Tempelman legt uit dat ze hiermee de maanden september tot maart bedoelen. "Boeren hoeven pas op 15 maart te betalen. Ze betalen dan de gemiddelde prijs."

Aan het einde van pool voor dit jaar gaat Agrifirm de werking ervan evalueren. "Aan de hand daarvan bepalen we of er een vervolg komt. Komt er een vervolg, dan kijken we ook of we de pool nog verder uit kunnen breiden."

Herma van den Pol

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Hoogste tijd om de spellingcontrole aan te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.