Home

Achtergrond

Politiek woedend over dure gemeenteadviseur

Meerdere partijen uit de Utrechtse gemeenteraad zijn woedend over de uitgaven van de gemeente aan een extern ingehuurde adviseur.

De adviseur luchtkwaliteit werd de afgelopen vier jaar ingehuurd voor in totaal 1,4 miljoen euro, zo meldden lokale media en politieke partijen dinsdag.

D66 vindt het bedrag van ruim 300.000 euro per jaar 'buitensporig hoog'. "Het is pure verkwisting om voor zo'n lange tijd iemand extern in te huren. Een gemeente moet in staat zijn zelf die kennis te verwerven'', aldus raadslid Arjan Kleuver. Ook de SP en Leefbaar Utrecht hebben zich uitgesproken tegen de hoge kosten van het inhuren van de adviseur.

De adviseur zou al vier jaar worden ingehuurd door de gemeente vanwege een personeelstekort op de afdeling die zich bezighoudt met het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). Dit onderzoek naar de luchtkwaliteit in de stad stond al regelmatig ter discussie in de gemeenteraad en leidde zelfs tot het vertrek van drie wethouders.

De adviseur zou meer dan drie keer zoveel verdienen als de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. De gemeente kon dit dinsdagmorgen nog niet bevestigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.