Home

Achtergrond 161 x bekeken

'Polen steunt Frans-Duits zuivelvoorstel'

Polen heeft steun toegezegd aan het Frans-Duitse voorstel om meer maatregelen in de Europese zuivelsector te nemen, ter begeleiding van de afschaffing van de quota.

Dat melden Franse agrarische media. De Franse landbouwminister Bruno Le Maire bracht gisteren een bezoek aan zijn Poolse collega Marek Sawicki. Met Polen zouden inmiddels negentien landen het voorstel steunen. Dat is overigens nog altijd te weinig voor een gekwalificeerde meerderheid.

De Fransen en Duitsers hadden op de jongste landbouwraad, twee weken geleden, al aangedrongen op extra maatregelen. In een gezamenlijk plan vroegen ze met name om hogere interventieprijzen en exportrestituties voor boter, mager melkpoeder en kaas.

Daarnaast pleiten ze voor soepeler etiketteringsregels en voor nadere (prijs-)afspraken tussen melkveehouders en de zuivelindustrie, om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Tijdens de landbouwraad kregen Duitsland en Frankrijk al steun van veertien andere lidstaten. Naast Polen zouden Spanje en Tsjechië zich daar inmiddels bij hebben gevoegd. Het is de vraag of hogere interventieprijzen nog zin hebben, nu de zuivelprijzen weer aantrekken. De belangstelling voor de interventieregeling is recent flink gedaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.