Home

Achtergrond

Plan voor bescherming blauwvintonijn loopt averij op

Een Brussels plan om de bedreigde blauwvintonijn in Europa te beschermen is weggestemd.

Een grote groep Zuid-Europese landen stemde tegen het plan, waarvan Nederland een groot voorstander was.

De bedoeling was om de blauwvintonijn tot bedreigde diersoort te laten verklaren. Dat zou een stokje steken voor de massale export van de schaarse vis naar Japan, waar hij in de sushi verdwijnt.

Bij EU-beraad van nationale experts verzetten vooral Spanje en Malta zich, met steun van Italië en Griekenland. Frankrijk keerde zich ook tegen het plan, hoewel de Franse president Nicolas Sarkozy eerst voorstander was.

Later dit jaar moeten de ministers van Milieu van de EU-landen een besluit nemen, zo is dinsdag bekend geworden. Natuurorganisatie Oceana is teleurgesteld. "Het is zeer spijtig dat juist de landen die de soort bijna uitroeien, een maatregel tegenhouden die de soort moet helpen'', zei Xavier Pastor van Oceana.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.