Home

Achtergrond 872 x bekeken

Plaatsspecifiek loof doden bespaart middel

Het plaatsspecifiek doodspuiten van aardappelen bespaart loofdodingsmiddel, terwijl het loof toch goed afsterft.

Als bij de loofdoding op het hele perceel één dosering wordt gebruikt, kan vaak ook worden volstaan met minder middel. Dat blijkt uit een demonstratie die in het kader van het project Telen met Toekomst in samenwerking met aardappelzetmeelbedrijf Avebe is aangelegd op een akkerbouwbedrijf in het Groningse Wedde. Op het aardappelperceel zijn elf spuitbanen aangelegd, waarbij is gespoten met een loofdodingsmiddel in verschillende doseringen. Het doel van de demonstratie is om te kijken in hoeverre de dosering omlaag kan en in hoeverre het loofdodingsmiddel ook onkruid vernietigt.

Er zijn drie doseringen toegepast met Reglone: 1 liter, 2 liter en 3 liter per hectare. Bij de laagste dosering is het onkruid onvoldoende afgestorven, zegt adviseur Harm de Boer van DLV-Plant. "Maar 2 liter volstaat en 3 liter is dus te veel. Ook het straatgras werd goed bestreden met 2 liter Reglone per hectare. Een nabespuiting met Roundup is niet nodig. Het is wel zo dat het loof al voor een groot deel op natuurlijke wijze was afgestorven."

Bij Finale bedroeg de dosering 0,65 liter, 1,25 liter en 2,5 liter per hectare. De Boer: "Hier voldoet de laagste dosering niet voor de loofdoding, maar de andere twee wel. In hoeverre Finale ook het onkruid heeft aangepakt is nu nog niet te zeggen. De bespuiting is eind vorige week uitgevoerd en Finale werkt traag."

In één baan is de kleur van het loof met een sensor gemeten tijdens de bespuiting, waardoor op groen loof meer is gespoten dan op loof dat al meer was afgestorven. De Boer: "De dosering varieerde van 0,5 tot 0,75 liter Reglone per hectare. Gemiddeld is hier slechts 0,65 liter per hectare gespoten, terwijl het loof goed is afgestorven. Als het loof minder ver was afgestorven, was meer middel nodig geweest."

Verder blijkt dat een onkruidbestrijding met Sencor en MCPA een week voorafgaande aan de loofdoding geen effect heeft gehad op het onkruid. De Boer: "Het onkruid was al te ver ontwikkeld."

Of registreer je om te kunnen reageren.