Home

Achtergrond 1 reactie

Pioneer: we blijven proeven doen in Nederland

Pioneer Hi Bred blijft in principe proeven in Nederland doen met genetisch gemodificeerde gewassen. Dat zegt het moederbedrijf DuPont in een reactie op de uitspraak van de Raad van State.

De rechter bepaalde eerder vandaag dat de precieze locatie van proefvelden bekend gemaakt moeten worden. Tot nu toe volstond het ministerie van Vrom in de vergunningen met een globale aanduiding binnen een gemeente. Daartegen had onder andere Greenpeace bezwaar gemaakt.

Woordvoerder Willem Buitelaar van DuPont zegt dat het bedrijf met de uitspraak van de rechter zal moeten leven. "We hadden liever een andere uitspraak gehad, maar we blijven wel vasthouden aan proeven op Nederlands grondgebied." Het bedrijf is niet van plan eventuele proefvelden in de toekomst extra te beveiligen, om sabotage door actiegroepen tegen te gaan.

Dit jaar had Pioneer geen proefvelden in Nederland. Of het bedrijf volgend jaar wel proeven doet hangt af van de voorwaarden die het ministerie daar nu aan gaat stellen.

Greenpeace ziet in de uitspraak van de rechter een aanmoediging om nu te pleiten voor een gentech-vrije zone in geheel Nederland.

Lees ook Minister moet precieze locaties veldproeven mededelen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Degene die zich er het meest mee bemoeien en het grootste woord hebben bijna altijd wel de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt

Of registreer je om te kunnen reageren.