Home

Achtergrond 637 x bekeken

Perenoogst barst los

Een medewerker van fruitbedrijf Van der Lippe uit het Betuwse Kesteren dekt een kist peren af met zeil.

De geoogste Conférence-peren gaan de koelcel in waar ze lang kunnen worden bewaard. In veel plaatsen in Nederland is vandaag de perenoogst begonnen. Het perceel van Van der Lippe ligt in Ochten. In totaal heeft de fruitteler 15 hectare peren die hij op tijd geplukt moet zien te krijgen. Foto VidiPhoto

Waarschijnlijk maait melkveehouder Eewout van den Heuvel dit seizoen nog één keer gras voor de kuil. Het groeiseizoen loopt af en de graskwaliteit loopt terug. Hij heeft vandaag nog één eendagskuil gemaakt. Het gras werd ’s morgens gemaaid en ging dezelfde avond nog aan de bult. Zoon Arjen verdeelt het gras. Hoewel het gras goed aan de kuil kwam, is het bedoeld als jongveevoer. De gehalten in het voer zijn toch minder. Van den Heuvel weidt zijn melkkoeien nagenoeg niet. Permanent opstallen werkt beter, vindt de melkveehoudeer uit het Friese Kolummerland. ’s Winters krijgen de koeien kuilgras, mais en krachtvoer, nu krijgen ze vers gras, mais en een beetje brok. Foto Roelof Stroetinga

Cichoreiwortels worden aangevoerd op het fabrieksterrein van verwerker Sensus in Roosendaal. De cichoreicampagne 2009 begon vandaag. Van cichorei wordt de voedingsvezel inuline gemaakt. "Alles verloopt volgens plan", zegt Sensus-woordvoerder René Schunselaar over de eerste campagnedag. "We verwachten veel cichorei waarvan we veel inuline kunnen maken dat we goed kunnen verkopen." Foto Rein Geleijnse

Stagiair Miente Scheeringa zaait haver op het akkerbouwbedrijf van de maatschap Jacobus en Nicolaas van den Einden in het Groningse Grijpskerk. De akkerbouwers telen haver als vanggewas na de tarwe, zegt Jacobus van den Einden. "Dat doen we dit jaar voor het eerst. Gewoonlijk zaaien we gras als vanggewas om stikstofuitspoeling te voorkomen. Maar gras heeft als nadeel dat het opslag kan geven. Haver vriest dood in de winter waardoor we daar volgend jaar geen opslag van hebben." Foto Roelof Stroetinga

Poolse medewerkers van biologisch bedrijf De Terp in het Gelderse Erichem oogsten pompoenen."De oogst is gisteren afgerond", vertelt bedrijfsleider Herman Iemhoff. De productie valt dit jaar lager uit dan gemiddeld. "We hebben circa 11 tot 12 ton geoogst, terwijl het gemiddeld 15 ton bedraagt. We snijden dit jaar minder pompoenen per plant. Normaal zijn dat er drie tot vier, nu zijn het er twee." Vermoedelijk is de zetting door weersomstandigeheden minder goed geweest. Het bedrijf levert het product rechtstreeks aan Albert Heijn. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.