Home

Achtergrond

Pastors bindt in na uitspraak over Aboutaleb

Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam vindt het minder gelukkig dat hij burgemeester Ahmed Aboutaleb de "eerste moslimburgemeester van Europa'' heeft genoemd.

Dat gebeurde afgelopen donderdag tijdens het raadsdebat over de rellen in Hoek van Holland. Pastors noemde het zondag "een minder gelukkige opmerking''. Excuses biedt hij echter niet aan "want het is niet onjuist''. Hij bevestigde zondag een bericht hierover op de website van NRC Handelsblad.

"Ik maakte de opmerking omdat de burgemeester ondanks veel kritiek niet in beweging was te krijgen en op mij een laconieke indruk maakte. Maar in een debat over veiligheid was het een paar stappen te ver'', aldus de lijsttrekker. De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer (werk en sociale zaken) vindt de reactie van Pastors van zondag "volstrekt ongeloofwaardig''. "Leefbaar Rotterdam heeft de burgemeester van begin af aan bewust aangevallen op zijn Marokkaanse afkomst en zijn geloof. Er zit een patroon in. De burgemeester zou alleen moeten worden beoordeeld op zijn functioneren'', aldus de partijgenoot van Aboutaleb.

Schrijer zegt verder dat het land te klein was geweest als Pastors burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen eerste homoburgemeester had genoemd, of als hij Job Cohen had aangesproken als Joodse burgemeester.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.