Home

Achtergrond 364 x bekeken

PPO doet nieuw onderzoek naar vroeg gezaaide haver

Het onderzoeksinstituut PPO-WUR in Noordbroek is nieuw onderzoek gestart naar de invloed van Japanse haver (Avena strigosa) op een besmetting met het wortellesie-aaltje (Pratylenchus penetrans).

De proef van vorig jaar is mislukt doordat de haver laat in november was gezaaid. De haver is in januari dood gevroren. Het proefbedrijf heeft in de nieuwe proef de haver begin september gezaaid, zegt bedrijfsleider Jan Brouwer. "Het gewas groeit als kool. We onderzoeken in hoeverre vroeg gezaaide haver de aaltjes onderdrukt voordat vorst de haver vernietigt."

Het proefbedrijf doet ook een onderzoek naar grasland, zegt Brouwer. "Die proef voeren we uit in Beilen. De veehouder heeft twee sneden gras geoogst. Daarna is het gras gescheurd en is Japanse haver of tagetes ingezaaid. We beoordelen of het perceel volgend jaar schoon genoeg is voor bijvoorbeeld een lelieteelt. We hebben een ontheffing, omdat in mei hier geen grasland meer mag worden gescheurd."

Of registreer je om te kunnen reageren.