Home

Achtergrond 324 x bekeken 5 reacties

PA wil studie duurzaamheid landbouw

Het Productschap Akkerbouw (PA) wil dat de landbouw de duurzaamheid van alle sectoren in beeld brengt.

Dit moet tegenwicht bieden aan maatschappelijke organisaties en politieke partijen die vinden dat de landbouw achterblijft in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het Productschap Akkerbouw (PA) vraagt de andere productschappen om gezamenlijk een onderzoek te doen naar de duurzaamheid van de plantaardige en dierlijke sectoren. ”Gangbare landbouw kan ook heel duurzaam zijn”, zei PA-voorzitter Theo Meijer vandaag op de bestuursvergadering in Den Haag.

Politici

Meijer constateert dat politici graag scoren met duurzaamheid. ”Maar de vraag of de consument het wil betalen, vinden politici minder van belang. Veel politici koppelen duurzaamheid aan nichemarkten, zoals de biologische.”

Meijer vindt dat de landbouw weerwoord moet bieden. ”We gaan andere productschappen vragen mee te doen aan een onderzoek dat in beeld brengt hoe duurzaam de gangbare landbouw produceert. Dat kunnen we dan uitdragen.” Zo gaat het bijvoorbeeld om onderwerpen als terugdringing van CO2, dierenwelzijn en energiebesparingen.

LTO-akkerbouwbestuurder Theo Koekkoek vindt dat er al veel eisen worden gesteld. ”Ik pleit voor bundeling van bestaande initiatieven. Nieuwe initiatieven leiden tot extra kosten, die bijna altijd bij de primaire sectoren terecht komen”, aldus Koekkoek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen,geldt dat ook voor de retailers? Moeten die dan de producenten ook een maatschappelijk verantwoorde prijs voor hun producten betalen ?Ik wordt een beetje moe van dit soort discussies .De retailers gaan gewoon keihard voor de laagste prijs en de NMA controleert en vindt dit prima

 • no-profile-image

  gert

  Duurzaam en nog eens duurzaam,betaal de producent eens een fatsoenlijke prijs,dat is ook een vorm van duurzaamheid.Oeverloze discussies dragen daar weinig aan bij,het is voor veel ondernemers in de land- en tuinbouw op dit moment meer een kwestie van overleven

 • no-profile-image

  E.T.

  Voedselproduktie voor bevolkingsgroei, dat kan niet duurzaam zijn. Helaas leven we in het populatie-groei-model en moet alles wijken om de winstcijfers van multinationals op peil te houden en de begrotingstekorten van regeringen alleen nog door groei zijn te financieren.

 • no-profile-image

  Leen

  Het enige waarmee je die "maatschappelijke organisatie's" kunt bestrijden is negeren. Elke reactie leidt tot bevestiging van hun pseudowetenschappelijke bevindingen. Om daar met "de vooruitgang" tegenwicht aan te willen bieden leidt nergens toe. Ze hebben de media op hun hand (zijn er onderdeel van) en ze hebben de financiële middelen door "lekkage" uit de bovenwereld. Ook moeten ze hun bestaansrecht eens in de zoveel tijd claimen. Dat is al een doel op zich zonder zich over de inhoudelijke correctheid zorgen te maken.

 • no-profile-image

  Han

  Het is jammer dat alle studies naar DUURZAME Akkerbouw of Landbouw in zijn algemeenheid zich steeds richten op MILIEU hypes of Hypes aangedragen door de PvdD. Ik ben van mening dat het tijd wordt, dat PA en hun collega organisaties een studie doen naar de Duurzaamheid, anders gezegd "Hoe overleeft de landbouw de WTO verdragen. Wat het PA samen met andere "clubs" ook uitdenkt over duurzaamheid, de FINANCIEEN of anders gezegd de rentabiliteit van de landbouw zal de duurzaamheid bepalen. Bij de huidige prijzen, mede veroorzaakt door Vrije Wereld Handel zal de landbouw NIET overleven. Hier helpt geen duurzaamheids studie, gestoeld op de huidige uitgangspunten.
  Gaan we op deze wg verder, dan zal de voedsel voorziening in het gedrang komen en zal de armoede op de wereld niet afnemen, maar toenemen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.