Home

Achtergrond

Overleg Mugabe en EU-delegatie begonnen

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en een delegatie van de Europese Unie zijn vandaag met elkaar in overleg gegaan in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Het zijn de eerste gesprekken tussen het Afrikaanse land en een hoge EU-afvaardiging in zeven jaar tijd.

Bij het begin van de ontmoeting zei Mugabe dat hij de EU-delegatie ,,met open armen'' ontving. ,,We hopen dat onze gesprekken vruchtbaar zullen zijn'', aldus de president.


De aanloop naar het bezoek verliep rumoerig. Zo gaven Zimbabwaanse staatsmedia vrijdag al aan dat de regering excuses zal eisen van de EU voor de sancties die sinds de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van 2002 gelden voor Mugabe en andere kopstukken van diens partij ZANU-PF.


De sancties zijn nog altijd van kracht, ondanks het feit dat Zimbabwe sinds begin dit jaar een zogenoemde eenheidsregering heeft. Mugabe werkt daarin op papier samen met voormalig oppositieleider Morgan Tsvangirai.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.