Home

Achtergrond 1 reactie

Overijssel krijgt claim vanwege Q-koorts-beleid

De stichting Vrom legt bij de provincie Overijssel een claim neer van 5 miljard euro vanwege onnodige gezondheidsrisico's die voortvloeien uit haar Q-koorts-beleid.

Dat maakt de voorzitter van de stichting, Jan Veldhuis bekend. Vrom staat in dit geval voor Vroomshoop en Omstreken en Mesthoop. Veldhuis zegt dat veel burgers boos zijn over het totale gebrek aan actie betreffende Q-koorts. De provincie houdt volgens Veldhuis geen rekening met gezondheidsrisico’s en laat de melkgeitenhouderij explosief groeien.

De stichting wil een stop voor nieuwe geitenhouderijen. Tussen 2004 en 2008 nam het aantal melkgeiten in de provincie toe van 22.000 naar 31.000. Landelijk groeide het aantal van 167.000 naar 253.000. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu legt een direct verband tussen geiten en Q-koorts.

"Bij twee geitenmelkers is Q-koorts is uitgebroken, maar de provincie vertelt niet waar. Het gevolg is dat inwoners van de provincie en toeristen onnodig risico’s lopen. Q-koorts kan dodelijk zijn of langdurig mensen uitschakelen."

De stichting telt maar 7 leden, erkent Veldhuis. "Maar we wisten bij een burgerinitiatief tegen een landbouwontwikkelingsgebied in Twenterrand 7.400 handtekeningen te verzamelen. De angst voor Q-koorts is groot."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik begin die Velthuis

    Weet je wat het is met die mensen? Nee ik weet het eigenlijk ook niet... Ik denk niet dat hij de handen op elkaar krijgt bij de provincie, die zullen denken: "nu draaft hij een beetje door" in tussen zit hij de hele agrarische sector te frustreren, die het al ellendig genoeg heeft. Hij heeft eens voorgesteld volgens mij om met de sector in gesprek te gaan. Laat hij dit eens doen (want dat doet hij niet) Dan kun je hoor en wederhoor toepassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.