Home

Achtergrond

"Overheid dwarsboomt milieu-investeringen"

De overheid heeft een slecht klimaat geschapen voor investeringen in milieubesparende technologieën.

Dat zegt Hans Grünfeld, directeur van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). Klimaatdoelstellingen worden daardoor mogelijk niet gehaald.

Volgens Grünfeld investeren bedrijven, groot en klein, momenteel nauwelijks of niet in milieu-besparende maatregelen. "Deels komt dat door de economische recessie. Wanneer het huis in brand staat schaf je geen brandmelder aan. Veel bedrijven proberen louter te overleven."

Een groter en structureel probleem is echter de overheid, aldus Grünfeld. "Die doet soms alsof bedrijven niet willen investeren maar dat is pertinente nonsense. Iedereen is zich er terdege van bewust dat energie onherroepelijk duurder wordt, en dus het verbruik efficiënter moet worden ingericht."

Grünfeld vindt dat het overheidsbeleid bedrijven te weinig ondersteuning biedt. "Bovendien heerst een gebrek aan historisch besef. Neem de WKK. Eerst wordt het ruimhartig ondersteund, dan wordt alle steun afgeschaft en daarna wordt steun onder voorwaarden geboden."

De overheid kan bedrijven ook ondersteunen door de kosten te verlagen. Wat Grünfeld aangaat krijgt de industrie dezelfde vrijstelling van grondwaterbelasting die boeren genieten.

"Boeren gebruiken veel meer grondwater en toch betaalt juist de industrie de belasting. De maatregel dient maar één doel: het spekken van de staatskas. Het heeft met een beter milieu echt niets te maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.