Home

Achtergrond 232 x bekeken

Oudere rosés hard onderuit

De roséprijs (boven de acht maanden) maakt een behoorlijke knieval. Er gaat €0,12 van de prijs af, tot €2,81 per kg geslacht gewicht (grafiek 1). Vorige week moesten de zware rosés ook al een flinke veer laten. Toen werd het vlees een dubbeltje per kg goedkoper.

Vorige week kon die prijsdaling nog worden afgeschoven op de grilligheid van de markt. Maar dat is nu niet het geval. Sterker nog: veel mesters hielden hun rosékalveren aan in afwachting van een betere prijs.

De oorzaak ligt dan ook ergens anders: bij de vraag. Die valt na de zomervakantie altijd terug. Daardoor is het perspectief voor rosé op korte termijn niet zonnig. Vooral niet als het aangehouden aanbod straks ook nog los komt.

De jonge rosés (tot acht maanden) zitten al een tijdje in rustiger vaarwater. Deze markt profiteert volop van de goede prijzen van blank kalfsvlees en beweegt niet mee met de oudere rosés. Ook dit keer is er geen prijsdaling. De jonge rosés noteren stabiel: €3,45 per kg geslacht gewicht.

Blank kalfsvlees zit al bijna de hele zomervakantie in de lift. De prijzen bleven maar stijgen. Maar de rek lijkt er nu toch echt uit. Deze week komt er nog €0,02 bij de prijs op, tot €4,35 per kg geslacht gewicht (grafiek 2).

Maar de vrije mesters melden zich deze maand weer. Dat betekent dat er meer aanbod op de markt komt. Het gevolg is extra druk op de prijs. In eerste instantie geeft dat geen verlaging, maar eind september kan de prijs gaan zakken.

prognose:

rosé iets goedkoper, blank moeizaam stabiel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.