Home

Achtergrond 2 reacties

Organisaties werken aan nieuw plan voor aardappelmarkt

De akkerbouworganisaties VTA, LTO en NAV werken aan een nieuw plan om de positie van de telers op de aardappelmarkt te versterken. De organisaties komen niet terug met het plan voor de Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA).

Volgens voorzitter Louis Beemsterboer van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) is het onduidelijk hoe het nieuwe plan er uit ziet. "We praten er nog over. We komen in ieder geval niet met een herhaling van SPA. Wij vinden dat een goed plan, maar dat is afgewezen door de telers.

De drie organisaties hebben afgelopen winter geprobeerd SPA van de grond te krijgen om de telers een sterkere positie op de afzetmarkt te geven. Telers moesten maximaal 5 procent van de verkoopopbrengst van hun ongeprijsde aardappelen afstaan aan SPA voor de financiering van de activiteiten. De drie organisaties wilden dat telers minimaal 75 procent van hun ongeprijsde aardappelen zouden aanmelden. Dat werd 50 procent, waarna het plan is afgeblazen.

Beemsterboer vindt dat SPA toch zin heeft gehad. "De organisaties gaan wellicht ook op andere terreinen samenwerken. Dat is een groot pluspunt."

Bestuurder Theo Koekkoek van LTO-Akkerbouw beaamt dat er nog geen concrete plannen zijn. "Maar we blijven zoeken naar een structurele verbetering van de aardappelmarkt. Het is ons tegengevallen dat SPA te weinig steun kreeg van de telers."

Bestuurder Keimpe van der Heide zegt dat de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) meedoet met het ontwikkelen van een nieuw plan. "Maar de NAV blijft ook werken aan het eigen plan om telers zo ver te krijgen dat ze vrijwillig hun aardappelareaal inkrimpen. Het areaal in Noordwest-Europa is dit jaar gegroeid. Dankzij het weer blijft de productie achter. Maar een teler loopt een fors risico als hij voor goede aardappelprijzen afhankelijk is van externe omstandigheden. Wij zien meer heil in een structurele beperking van het areaal."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    vrije teler

    probeer als LTO van de grond te krijgen dat er weer met opties op de termijnmarkt gewerkt kan worden. op deze manier kan iedereen relatief goedkoop zijn prijsrisico's afdekken. Als dit een succes is worden vasteprijs contracten vanzelf overbodig, en de markt hierdoor weer een stuk gezonder.

  • no-profile-image

    gouden

    Gewoon europees quotum instellen en alle problemen zijn opgelost, vrijwillig lukt nooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.