Home

Achtergrond 267 x bekeken

Organisaties bundelen krachten

Vijf Europese fokkerijorganisaties gaan onder de naam EuroGenomics samenwerken om de resultaten op het gebied van genomic selection verder te verbeteren.

Het gaat om de fokkerijorganisaties CRV, UNCEIA, DHV, Vit en VikingGenetics. De samenwerking houdt in dat de organisaties hun beschikbare referentiepopulaties samenvoegen waardoor de betrouwbaarheid van genomic selection binnen het holstein-ras flink wordt vergroot. Het gaat niet om een samenwerking op commercieel vlak. Wel werken de partners nauw samen met een aantal onderzoeksparteners zoals de Universiteit van Luik en het Franse onderzoekscentrum Inra.

Een referentiepopulatie is een groep stieren waarvan de fokwaarden zijn berekend op basis van dochterinformatie en hun DNA-profielen. Zo'n populatie verschaft fokkerijorganisaties de basis voor de berekening van betrouwbare genomische fokwaarden en effecten.
"De vergroting van de totale referentiepopulatie binnen EuroGenomics zorgt ervoor dat de betrouwbaarheid van fokken volgens genomic selection met zo'n 10 procent toeneemt", vertelt Roald van Noort, directievoorzitter CRV Holding BV.

De betrouwbaarheid van genomic selection komt hiermee nog niet op het niveau van het traditionele systeem van stieren testen, maar wel een eind in de goede richting. ”Om dezelfde betrouwbaarheid als bij het traditionele systeem te krijgen, hebben we meer tijd nodig”, aldus Van Noort

De referentiepopulaties worden in twee stappen samengevoegd, waardoor aan het einde van dit jaar een referentiepopulatie van 16.000 fokstieren beschikbaar is. Het gaat om de eerste gemeenschappelijke Europese referentiepopulatie. "Het is een unieke samenwerking", zegt Van Noort. "Al de partijen zien in dat ze het niet alleen kunnen."

Klanten kunnen volgens de ondernemingen profiteren van nog nauwkeurige en betrouwbaardere fokwaarden op basis van genomic selection.

Of registreer je om te kunnen reageren.