Home

Achtergrond

Oppositie wil bijdrage Koninklijk Huis

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat ook het Koninklijk Huis een bijdrage moet leveren aan de bezuinigingen die volgens het kabinet nodig zijn.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel kwam hierover onder vuur te liggen, toen hij zei dat hij niet over ,,populistische'' maatregelen wil praten.

PVV-leider Geert Wilders was de eerste die de stijging van de uitkering van het Koninklijk Huis aan de orde stelde. Hij wil dat de toelage van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maximá met 20 procent wordt gekort, hetzelfde percentage dat het kabinet aan bezuinigingsmogelijkheden op de hele begroting zoekt.

Wilders kreeg steun van Femke Halsema (GroenLinks), Agnes Kant (SP), Rita Verdonk (ToN) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Halsema wil dat het Koninklijk Huis ook inkomens- en successiebelasting gaat betalen. Kant pleitte voor het bevriezen van de toelage.

Maar Van Geel hield de boot af. "U komt als bijen op de honing af om een populistisch nummertje te maken. Ik wil een serieus debat, wij gaan voor de grote dingen om het land weer weerbaar te maken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.