Home

Achtergrond

Openluchtmuseum wint Museumprijs

Het Nederlands Openluchtmuseum is de winnaar van de Museumprijs van de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het museum in Arnhem is door het publiek gekozen via een stemming via internet en sms. Aan de Museumprijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Het Openluchtmuseum kreeg bijna 29 procent van de 51.339 stemmen die zijn uitgebracht. In totaal waren vijf musea genomineerd voor de prestigieuze prijs in de Nederlandse museumwereld. De andere kandidaten waren het Spoorwegmuseum in Utrecht, Het Dolhuys (nationaal museum van de psychiatrie) in Haarlem, Beeld en Geluid in Hilversum en het Tropenmuseum in Amsterdam.
Het Spoorwegmuseum eindigde op de tweede plaats met ruim 27 procent van de stemmen. Het Tropenmuseum kreeg het minste aantal stemmen (ruim 12 procent).

Elk jaar dingt een andere categorie mee naar de onderscheiding. Dit jaar ging de prijs naar het museum dat er het beste in slaagt (een periode uit) de Nederlandse geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek van kinderen en volwassenen. Het Openluchtmuseum ,,vertelt de nationale geschiedenis en de cultuur van het dagelijkse leven op een aansprekende, goed verzorgde en voorbeeldstellende wijze aan een breed publiek, met oog voor de individuele bezoeker'', aldus de jury die de instelling nomineerde.

Dit jaar brachten twee keer zoveel mensen hun stem uit als vorig jaar. In 2008 waren echter drie musea genomineerd. Het thema was toen het archeologie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.