Home

Achtergrond

Opbrengst en kwaliteit pootgoedoogst is goed

De oogst van pootaardappelen is voor ongeveer 65 procent klaar.

De kwaliteit, grofte en opbrengst is goed. Wel komt schurft en rhizoctonia voor. Dit zijn de waarnemingen van Jan Hoogenboom, financieel manager bij HZPC, en Agrico’s commercieel directeur Jan van Hoogen.

De oogst van pootgoed schiet flink op, zegt Hoogenboom. Volgens hem is Flevoland nagenoeg klaar en is Noord-Nederland voor ruim 65 procent gevorderd. "We zitten een tot twee weken vroeger dan normaal", vertelt Hoogenboom. "We kijken tegen een goede opbrengst aan met aanmerkelijk minder bovenmaten dan in de voorgaande jaren. Door de goede knolzetting is het product veel fijner. Daar zijn we tevreden over."

De ervaringen van Van Hoogen sluiten hier op aan. "Op het moment is 60 tot 65 procent gerooid. Als het droog blijft schieten we deze week mooi op, maar de vooruitzichten zijn niet best. De opbrengst is hoog. Hoe hoog is moeilijk te zeggen. We komen in elk geval gemiddeld hoger uit dan vorig jaar. Toen was de opbrengst in het Noorden heel slecht."

Ook de kwaliteit is beter dan vorig jaar, merken de heren. Hoogenboom: "Hier en daar komen we wat schurft tegen. Dat komt door de droogte. Een schurftpartij kun je niet exporteren." De betreffende partijen kunnen worden gesorteerd. Soms is een binnenlandse bestemming een optie, anders zijn afzet in consumptie of veevoerindustrie alternatieven.

Van Hoogen noemt naast schurft ook rhizoctonia. "Heel veel landen hebben een 0-eis ten aanzien van deze ziekten. Dan kun je niet iedereen beleveren wat ze willen. Verder belooft de oogst met zijn fijnere partijen veel goeds. Nu de markt nog."
Onzekere factor is wat Hoogenboom betreft nog de nacontrole. "Mede door de vroege loofdodingsadviesdata hebben veel telers hun product laten doorgroeien. Hierdoor valt wel 95 procent onder de nacontrole. En we hebben al behoorlijk wat declasseringen en afkeuringen gezien bij de veldkeuring. Dat moeten we dus nog afwachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.