Home

Achtergrond

Oorlogsmisdadiger Bosnië krijgt 17 jaar celstraf

Een rechtbank in Bosnië-Herzegovina heeft vrijdag een veteraan veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf wegens de moord op vier krijgsgevangenen in de burgeroorlog (1992-1995).

De inmiddels 34-jarige Suad Kapic schoot als lid van het vooral uit moslims bestaande regeringsleger vier Bosnisch-Servische militairen dood in de eindfase van de oorlog.

Dat gebeurde nabij de stad Sanski Most, in het westen van het land. Vorig jaar had dezelfde rechtbank in Sarajevo, de hoofdstad van het Balkanland, Kapic nog vrijgesproken. Er dook echter nieuw bewijs tegen hem op, waarna hij vrijdag alsnog werd veroordeeld.

Lokale rechtbanken in Bosnië-Herzegovina berechten oorlogsmisdaden van relatief klein kaliber. De belangrijkste verdachten, onder wie generaals en toppolitici als Radovan Karadzic, moeten zich verantwoorden voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.