Home

Achtergrond 17 reacties

'Ook voor boeren is danken niet meer vanzelfsprekend'

De boerenstand heeft God altijd om zijn schepping gedankt, maar mensen willen hun lot steeds meer in eigen hand nemen en van niemand nog afhankelijk zijn om er een verplicht dankjewel tegen te zeggen. Dat zei vicaris-generaal Hub Schnackers vandaag tijdens het Oogstfeest van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond in Vredepeel.

In de agrarische sector wordt volgens Schnackers niets meer aan het toeval overgelaten. “Met een precisiezaaimachine wordt gezaaid. Zoveel zaadkorreltjes per strekkende meter, zoveel meststoffen, gewasbescherming- en bestrijdingsmiddelen. Dan moet het zoveel opbrengen en kunnen wij de winst uitrekenen. En zelfs het leven is manipuleerbaar geworden. Zoveel biggen uit de zeug. Zoveel liters melk uit de koe. De voedering is computergestuurd. Alles loopt vanzelf. Wij hebben het zelf bedacht, er hard voor gewerkt en er flink in geïnvesteerd. Waarom dan nu nog dankbaar zijn?”

De eisende manier van denken en de nadruk op onafhankelijkheid om maar niet te hoeven danken, maakt volgens Schnackers een mens niet gelukkiger. “Er is een zakelijkheid ontstaan in de omgang van mensen met elkaar. En ook gaan mensen met de schepping en met de Schepper op een zakelijke manier om."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Nou,nou Freddie, uit Budel. U bent wel erg ondankbaar. Bent u ook ongelukkig? Ontevreden bent u al. Gelukkig kan ik mij wel vinden in de mening van vicaris-generaal Hub Schnackers! Ondanks alle problemen,zou ik de momenten van Dankbaarheid niet willen missen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Jammer genoeg, zijn er veel mensen die de zegeningen van onze Schepper niet waarnemen. Degene die het ziet,dankt daarvoor! en is tevreden!.Die het niet zien zijn snel ontevreden en zoals pastoor Hub Schnackers terecht opmerkte, ongelukkig!

 • no-profile-image

  ben ook

  Wij leven in een wereld waarin we denken geen God meer nodig te hebben. Dat is de reden dat veel mensen niet meer in Hem geloven. Gelukkig wil Jezus Christus zich wel laten vinden, want er staat geschreven: Indien u Mij met een oprecht hart zoekt, dan zult u Mij vinden. Dan zul je dus echt ervaren dat er wel degelijk een God bestaat. Nemen we de moeite om hem te zoeken en te vinden? Dit is geen veroordeling, maar een uitdaging.... Succes!

 • no-profile-image

  Freddie

  De schepper laat het de laatste 2000 jaar behoorlijk afweten.
  Het is hoog tijd dat hij weer eens een wonder doet.

 • no-profile-image

  Jan

  Lees het boek:
  Graan republiek. Van Frank Westerman.
  Dan begrijpen jullie allemaal zoals het hun ging zal het gaan met jullie.Melkboeren zijn niet meer nodig in enkele landen van Europa.
  Verzet je wat je wil.Baat niet. Heb je quotum verkoop nu en geniet van leven.
  Anders heb je straks niks als huwelijks en gezins problemen en verder geen cent.
  Andere toekomst zal echt niet gegeven worden.Maak dat je weg komt nu het nog waarde heeft.
  Jan
  NL

 • no-profile-image

  gert

  Veel boeren zijn al dankbaar als ze de rekeningen op tijd kunnen betalen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Jan,uit NL. Hebt u een Visioen gekregen? En gaat de Wereld eerst in Nederland ten onder???,ik ben zeer verbaasd.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Waarom dankbaar zijn als je er zelf zo hard voor moet werken....? Jammer dat we in een uiterst commerciele richting gedwongen worden..Geld , geld is dat het enigeste wat telt ???

 • no-profile-image

  Koeienboer

  Er zijn een aantal boeren in dezelde omgeving. Ze leven al jaren naast elkaar, werken onder gelijke omstandigheden, wettelijke regels, economie, noaberschap en ga zo maar door. Er is wel een verschil van godsdienstige beleving varierend van helemaal niets tot regelmatig kerkbezoek. Een ieder was al dan niet tevreden over de gang van zaken m.b.t. de politiek en ze ondergingen allen hetzelfde gelukkige of ongelukkige lot. Natuurlijk goldt dat ook voor het weer, goed en/of slecht, ze wonen toch in dezlefde streek.
  Laat dan toch een ieder op zijn manier dankbaar of ondankbaar zijn voor de omstandigheden waarin er wordt geleefd en laat een ieder vrij in de manier waarop daaraan uitdrukking wordt gegeven.
  Tot slot nog dit, ik ben blij met een seizoen wat we tot nu toe mochten beleven. Vrijwel alles optimaal behalve de opbrengstprijzen natuurlijk maar daar is de politiek met de markt verantwoordelijk voor en tja, veelal maken we die beide ook nog (gedeeltelijk) zélf. Ik wens U alle goeds en wijsheid toe.

 • no-profile-image

  verbaasde

  zonder vroom te doen, lees dit eens:
  Al zou de vijgenboom niet bloeien,
  en er geen vrucht aan de wijnstok zijn,
  al zou de opbrengst van de olijfboom teleurstellen
  en zouden de akkers geen voedsel voortbrengen, al zou het kleinvee uit de kooi verdwenen zijn, en er geen rund in de stallen over zijn --
  ik zou dan toch in de HEERE van vreugde opspringen,
  mij verheugen in de God van mijn verlossing. (habakuk3)

  Nog genoeg runderen in de stal, een beetje meer dankbaarheid is zeker op zijn plaats.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Verbaasde lezer, dat citaat over de vreugde was denk ik nog uit de tijd dat er geen normen en mestafzetkosten waren. Je kunt toch weinig vreugde plukken uit veel vee, weinig opbrengsten en veel (mestafzet)kosten.
  Overigens, ken je het (vroegere) gezegde over de burgemeester tegen pastoor. Hou jij ze braaf, dan hou ik ze arm. Is nou nog. Alleen is de burgemeester de overheid, en pastoor de huidige LTO. En weet je wat het grappigste is? Ze houden allebei een dikke buik, en de boer wordt mager.

 • no-profile-image

  Hans

  Van de levende wezens is een handjevol in staat om eisen te stellen aan de schepper alsof deze tot de G8 top behoort. De rest van de levende wezens met bewustzijn en gevoel wacht in een rotstalletje om op een wrede manier gedood en opgegeten te worden. Gelukkig wordt de schepper hiervoor niet gedankt. Dat zou zeer cynisch zijn en ook ongehoord.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Jan Zaliger, uit St. Biggenklooster,misschien mag ik u op een misverstand wijzen. Niet alle kerkgangers zijn Gelovig. Niet alle gelovigen zijn Kerkgangers! Er zijn ook kerkgangers die meer van geld houden dan van God. Helaas, dat is ook waar!Overal zijn zwarte schapen,dat heb ik persoonlijk ondervonden. Vul maar mijn naam in op de zoekmachine van Googl. Meneer Edel Ratte,uit Zaltbommel. U zegt hard te 'moeten'' werken. Dan mag u dankbaar zijn als u dat kan. Als u dan ook nog plezier in uw werk hebt,kan ik mij voorstellen, dat u ook gelukkig bent. Deze laatste zin geldt voor iedereen! M. vr. groet, Piet.

 • no-profile-image

  Atheist

  Geloof heeft nog niet veel goeds gebracht.
  Zie vele oorlogen, waardoor die onstaan zijn. Nu met Moslim.
  Maar ieders zijn ding, daar heb ik wel respect voor.

 • no-profile-image

  Geen atheist

  @Atheist, Ergens op de wereld : Atheisme zorgt voor nog meer oorlog. Ik zal u drie atheisten noemen: Hitler, Stalin en Mao. Gezamelijk verantwoordelijk voor 60 miljoen doden.

 • no-profile-image

  Jan Zaliger

  Volgens de strekking van enkele scribenten zijn diegenen die niet geloven in een schepper ontevreden schepsels. Ik ken veel boeren in mijn omgeving die geen geloof aanhangen, maar die even tevreden of ontevreden zijn als gelovigen, mensen die tegenover de zelfde problemen aankijken als diegenen die een kerkgenootschap aanhangen. Misschien zou het hun geloof sieren als men andersdenkendend eens in hun waarde laat.

 • no-profile-image

  WILCO VAN LAAR

  verbaasde lezer,wat u schrijft uit habakuk 3 hebben wij zelf ervaren. Eerst de mkz in 2001 , en ook al onze scharrelkippen zijn gedood in 2003. Maar wij kunnen niets anders zeggen dan dat wij tot nu toe rijk zijn gezegend door de HEERE onze GOD !

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.