Home

Achtergrond 170 x bekeken 3 reacties

Ontpolderingssoap

Het debat over de Westerschelde eindigde gisteravond in mineur. Niet omdat de Zeeuwen op de publieke tribune een bittere pil moesten slikken, of de milieubeweging, maar wegens het onwel worden van landbouwminister Gerda Verburg.

Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat er niets ernstigs aan de hand is. Daarmee laat een ontknoping in de ontpolderingssoap nog op zich wachten. Toch is één conclusie wel te trekken: het kabinet heeft het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt. In april werd met trots het dubbelbesluit gepresenteerd: de Hertogin Hedwigepolder zou niet onder water worden gezet, tenzij dat Brussel dat eist.

Het was logisch geweest als sindsdien alles in het werk zou zijn gesteld om de Europese Commissie ervan te overtuigen dat het alternatief tot voldoende natuurherstel zou leiden. Niets is minder waar. In juli ontving LNV een brief uit Brussel met een verzoek om informatie. Het onderzoek naar het effect van het plan moet echter nog beginnen.

Dit getreuzel leidt er nu toe dat de steun van de PvdA, destijds doorslaggevend voor het loslaten van de ontpoldering, afkalft. Het is te hopen dat, mochten de sociaaldemocraten inderdaad terugkomen op hun besluit, de betrokken bewindslieden alvorens met een beschuldigende vinger naar de Kamer te wijzen in de spiegel zullen kijken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Spugzat

  Natuur herstelt zich zelf, ze moeten ophouden met dit vuile spel! Het is een schande dat men in crisistijd met onderwereldpraktijken bezig moet zijn. Uitdiepen die Westerschelde, dan kunnen je buren er goed door varen. Die rechters moet eens rechtblijven en aan zulke spelletjes niet meedoen. Zij geven ze de kans, dit is het zelfde als met de criminaliteit, aanpakken met de gummieknuppel, dit werkt goed en meteen en kost niets.

 • no-profile-image

  gert

  Er liggen honderduizenden ha natuur voor de Nederlandse kust,waarom nog ontpolderen ?

 • no-profile-image

  joep

  Bij de komende voedselschaarste zullen we deze grond hard nodig hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.