Home

Achtergrond 464 x bekeken 15 reacties

Ontheffing wasplaats voor gesloten bedrijf

Gesloten melkveebedrijven zijn niet meer verplicht wasplaatsen voor reinigen en ontsmetting van veewagens op hun erf te hebben.

Dat is het resultaat van een verzoek van LTO Nederland bij het ministerie van landbouw. Op alle veehouderijbedrijven met tien of meer evenhoevige dieren moest vanaf 1 januari 2009 een wasplaats aangelegd worden. De nu verleende ontheffing wordt per 1 januari 2010 in de preventieregeling opgenomen. De Algemene Inspectiedienst heeft aangegeven gesloten bedrijven tot die tijd niet te beboeten.
Gesloten bedrijven zijn bedrijven die geen runderen aanvoeren, maar alleen afvoeren. De aanleg van wasplaatsen is verplicht gesteld om de verspreiding van mogelijke veeziektes tegen te gaan.

Volgens een LTO-woordvoerder betekent de ontheffing dat voor bijna de helft van de ongeveer 20.000 melkveebedrijven een verplichte investering van tussen de 3.000 en 5.000 euro komt te vervallen. De aanleg van een wasplaats voor transportmiddelen is volgens LTO een relatief dure aangelegenheid, omdat hiervoor speciale af te dichten platen gebruikt moeten worden. Ook zijn extra voorzieningen nodig voor afvoerleidingen en een opvangput. Voor de totale melkveehouderij zou het gaan om een totale kostenbesparing van ongeveer 35 miljoen euro.

"Gesloten bedrijven worden op deze manier beloond", vertelt Suzanne Groot, LTO-beleidsadviseur diergezondheid. Een gesloten bedrijfsvoering biedt volgens haar nu naast diergezondheidsvoordelen (gesloten bedrijven hebben onder meer een lager percentage kalversterfte) ook kostentechnische voordelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lizzie

  He he , een mooie overwinning voor LTO .Nu nog een samenspan met de DDB en de zon gaat weer schijnen .

 • no-profile-image

  john

  helemaal mee eens bert

 • no-profile-image

  Elisa

  Hoe zit het met de schapenbedrijven?

 • no-profile-image

  bert

  ook hier weer. lto zet zich wel in voor de melkveebedrijven. en niet voor de varkenshouder.
  heb een geslotenvarkens bedrijf. doe eigen aanfok. bij mij wordt ook niks aangevoerd.
  dus deze regel door trekken ook naar de varkenshouder

 • no-profile-image

  W

  1 stiertje of pinkvaars en/of koe aanvoeren en je bent niet meer een gesloten bedrijf, heeft a.i.d. alsnog veel werk om verbalen op te maken, lto bedankt!!

 • no-profile-image

  Nol

  Hoe zit het nu als je vee op een ander perceel laat grazen dan je huis perceel. Je voert immers geen dieren aan, maar er gaan wel dieren van je erf af met alle risico,s van dien. Een stiertje of vaars aanvoeren van een bedrijf met een hogere gezondheidsstatus lijkt mij minder gevaarlijk

 • no-profile-image

  realist

  De nmv heeft hier ook inderdaad ook voor gezorgd.

 • no-profile-image

  Jeffrey

  Ja, en hoe zit het met geitenbedrijven, varkensbedrijven en vooral hoe zit het met hobbydierhouders?

 • no-profile-image

  w.

  zeg heer/mevr. AAN DE SLAG nogmaals zonder wasplaats mag ja niet 1 rund aanvoeren, dus als je gewend was elk jaar enkele dieren aan te voeren moet je dus opeens gaan investeren in een kostbare wasplaats voor die enkele dieren. En met een wasplaats is ook m.k.z. nog steeds mogelijk hoor, de cheuffeur word neem ik aan niet verplicht zich ter plekke te gaan wassen.

 • no-profile-image

  victor

  zocht op wasplaats en kwam op dit bericht terecht. Inmiddels is bekend dat gesloten melkveebedrijven, die wel eens aan keuring of tentoonstelling meedoen, ook een wasplaats moeten hebben. Staat op de site van de NMV, zie mnv.nu

 • no-profile-image

  aan de

  W uit de Polder snapt er weer helemaal niets van. Helaas is hij vergeten dat ook maar 1 dier aanvoeren een risico vormt voor de diergezondheid, of ben je de MKZ alweer vergeten. Zulke boeren kunnen beter stoppen want ze zijn een groot gevaar !!

 • no-profile-image

  NMV

  Heeft de heer JW Veldman wel gecheckt of de LTO de waarheid spreekt. Wie hebben er nog meer een verzoek ingediend? Dat mag je ook rustig melden hoor.

 • no-profile-image

  jan

  Wij varkenshouders moesten 10 jaar geleden al verplicht een wasplaats aanleggen. Ook voer je nooit een dier aan, het was wettelijk verplicht. LTO heeft dat toen alleen maar gepromoot om in Den Haag maar weer een wit voetje te halen.
  Ach ja, ook al heet je Annechien of Siem Jan , je kunt af en toe wat vergeten!!!!!

 • no-profile-image

  marcel

  @Jeffrey, onder welke steen heb jij de laatste tien jaar gelegen? Voor de varkenshouderij, ook gesloten bedrijven zoals wij die al 20 jaar niks aanvoeren, ook niet 1 keer per jaar, is een wasplaats al 10 jaar verplicht, dank zij de LTO.

 • no-profile-image

  Jan

  LTO is zijn eigen rommel aan het opruimen. Die eenvoudige wasplaats was een idee van LTO zelf. Zie de memorie van toelichting van de minister van LNV bij de vorige wijziging van de preventieregeling: "Naar aanleiding
  van de adviezen van Saveetra, NBHV,
  NBW, COV, PVE en LTO heb ik besloten om de verplichting voor de veehouder om te beschikken over een eenvoudige wasplaats te continueren. De
  verplichting zal in verband met de handhaafbaarheid thans gelden voor alle
  veehouders en niet slechts van toepassing zijn indien een veehouder evenhoevigen aanvoert.
  "

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.