Home

Achtergrond 245 x bekeken

Onrust over voorwaarden garantieregeling

Onder glastuinders is enige ongerustheid ontstaan over de mogelijke voorwaarden van de garantieregeling voor de land- en tuinbouw, zo stelt de Rabobank.

Door de regeling kunnen tuinders met liquiditeitsproblemen maximaal 850.000 euro lenen tegen een gedeeltelijke garantstelling van de overheid (50 procent). Daardoor gaan banken eerder over tot verstrekking.

De eerder gemelde relatie tussen de regeling Bbz (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) en de garantstelling is er niet. De Rabobank stelde dat alleen tuinders die een Bbz-kredietaanvraag hadden gedaan bij hun gemeente voor de garantieregeling in aanmerking komen. Die relatie is er niet, stelt Dick Oosthoek, afdelingsdirecteur akker- en tuinbouw bij Rabobank Nederland. "Daar was wel ooit sprake van, maar er is besloten de regelingen niet te stapelen."

De bank kreeg veel reacties van telers. "Er waren al telers die een actie wilden beginnen om handtekeningen op te halen, maar de regelingen staan naast elkaar. Telers kunnen kiezen voor één van de regelingen of allebei." De voorwaarden voor de garantieregeling zijn grotendeels bekend. De banken werken met het ministerie van landbouw (LNV) vandaag nog vooral procedureregels uit en kijken naar de juridische onderbouwing. De rentetarieven voor de nieuwe lening zullen gebaseerd zijn op gangbare rentepercentages, zoals gemeld in de brief aan de tweede kamer. De Bbz-regeling van maximaal 178.000 euro kent een rentepercentage van 8 procent. De bank is nog in overleg over de tarieven voor de garantieregeling. Hoe ver deze tarieven afwijken van de Bbz-kredietregeling is niet duidelijk.

Lees ook 100 miljoen euro voor garantstelling landbouw

Of registreer je om te kunnen reageren.