Home

Achtergrond

Onderzoeken aanslag Apeldoorn gepresenteerd

De resultaten van de drie onderzoeken die zijn gedaan naar de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, worden vrijdag in Apeldoorn en in Den Haag gepresenteerd.

Minister-president Jan Peter Balkenende geeft in Den Haag een reactie namens het kabinet. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Guusje ter Horst en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin zullen de reactie van het kabinet op de onderzoeksresultaten vervolgens nog verder toelichten.

Tijdens het koninklijke bezoek aan Apeldoorn reed Karst T. met zijn auto in op het publiek. Hierdoor kwamen zeven omstanders om het leven. De dader overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich vooral op een reconstructie van de aanslag, de voorbereiding ervan en het mogelijke motief van de Karst T.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid keek naar de voorbereidingen voor Koninginnedag en het verloop ervan. In dit onderzoek staat de rol van de gemeente centraal. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) deed onderzoek naar de beveiliging van het koningshuis en het Openbaar Ministerie (OM) heeft de strafrechtelijke kant van het verhaal bekeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.