Home

Achtergrond 187 x bekeken

Onderhandelingen over zeesluis Terneuzen

In Den Haag zijn vrijdag de onderhandelingen met België begonnen over de financiering van een nieuwe zeesluis in Terneuzen, in het kanaal Gent-Terneuzen.

De gesprekken die voor de jaarwisseling klaar moeten zijn, gaan eerst over de kostenverdeling, liet een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat weten. Daarna wordt gekeken wat voor sluis er moet komen.

Er zullen drie varianten worden onderzocht: een combisluis, een kleine of een grote zeesluis. De Vlaamse minister-president Kris Peeters zei deze zomer dat de zeesluis al in 2015 klaar kan zijn. De oorspronkelijke streefdatum is 2018.

De haven van Gent vraagt al jaren om een nieuwe zeesluis vanwege de almaar grotere zeeschepen. De Gentse kanaalzone is goed voor 15 procent van de werkgelegenheid in Oost-Vlaanderen. In de Gentse havengemeenschap bestond onlangs de vrees dat de besprekingen zouden lijden onder de heibel tussen Vlaanderen en Nederland over het conflict rond de uitdieping van de Westerschelde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.