Home

Achtergrond 1 reactie

Oermoeras voor kust Lelystad

De aanleg van een uitgestrekt oermoeras voor de kust van Lelystad, meer mogelijkheden voor kleinschalige recreatiemogelijkheden en bebouwing op het water.

Dat is een greep uit de toekomstplannen voor het Markermeer en het IJmeer. De stuurgroep Markermeer-IJmeer, waarin de provincies Flevoland en Noord-Holland en verscheidene maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn, presenteerden de plannen maandag aan staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat).

De bedoeling van de voorstellen in de toekomstschets, waar sinds 2006 aan gewerkt is, is dat er in het gebied, het Blauwe Hart, meer ruimte komt voor mensen, dieren en planten. De voorgestelde natuurmaatregelen kunnen een plek krijgen in de besluiten die het kabinet binnenkort neemt over de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam, Almere en Markermeer.

Huizinga is positief over het rapport. "Dit is een uitstekende verkenning van de opgaven waarvoor we staan. Het rapport geeft de juiste koers aan. Binnenkort neemt het kabinet een besluit over de samenhang tussen projecten die spelen in dit prachtige gebied. Hierin zal de Toekomstagenda Markermeer-IJmeer een belangrijke rol spelen.''

Milieudefensie stelt in een reactie dat "fors investeren in de ecologie van het Markermeer en het IJmeer een goede keuze is, maar dat de ecologische verbetering die dit oplevert, niet moet worden gebruikt om ruimte te scheppen voor eventuele buitendijkse bebouwing in het beschermde natuurgebied.'' De milieuorganisatie doelt hiermee op een eventuele buitendijkse uitbreiding van Almere.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Voor dit soort plannen is altijd geld,begrotingstekort of niet

Of registreer je om te kunnen reageren.