Home

Achtergrond

Obama waarschuwt banken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft banken en politici maandag gewaarschuwd strengere regels voor de financiële sector niet langer in de weg te staan.

"De oude gebruiken die ons naar de crisis hebben geleid, gaan niet meer op'', aldus de president in een toespraak op Wall Street.

Obama benadrukte dat de eerste tekenen van normalisering in de financiële wereld niet mogen leiden tot gemakzucht. "Helaas trekken sommigen de verkeerde conclusies uit de huidige situatie'', aldus Obama op de eerste 'verjaardag' van de val de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die het internationale financiële systeem op de rand van de afgrond bracht. "Ik wil dat zij mij horen: de dagen van roekeloos gedrag en ongecontroleerde overvloed komen niet terug.''

Obama wil dat er een toezichthouder komt die zich bezighoudt met de belangen van de consument. Op die manier moet voorkomen worden dat consumenten op grote schaal verplichtingen aangaan die ze niet begrijpen en moet het moeilijker worden voor banken om klanten te misleiden.

Verder moeten de "gaten in het toezicht'' gedicht worden, aldus de president. Hedgefondsen mogen niet langer buiten het toezicht vallen en financiële instellingen moeten niet langer in staat worden gesteld te "shoppen voor de toezichthouder naar keuze'', zei Obama.

Obama wil andere wereldleiders volgende week bij de G20-top in Pittsburgh oproepen ook serieus werk te maken van de hervorming van het financiële systeem. "Nu de Verenigde Staten het toezicht agressief aanpakken, moeten we ervoor zorgen dat andere landen volgen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.