Home

Achtergrond 202 x bekeken

Obama verhoogt inzet ziektekostenstelsel

De reacties op de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama over de hervorming van de ziektekostenverzekeringen zijn over het algemeen positief.

Volgens peilingen van donderdag staat twee derde van de ondervraagde kijkers achter Obama's voornemen om dertig miljoen onverzekerde inwoners aan een betaalbare ziektekostenverzekering te helpen met ingrijpen van de overheid. De reacties op historische toespraken zijn echter vaak warm. En het klimaat in politiek Washington kan snel weer koud worden als het om de lange tijd omstreden ziektekostenverzekeringen gaat.

Obama repte plotseling van zeventien miljoen onverzekerden minder dan eerder in de discussies. Waarschijnlijk om bij Republikeinse tegenstanders de vrees weg te nemen dat de Amerikaanse belastingbetaler na de hervorming miljoenen hoestende en hinkende illegalen van de beste zorg moet gaan voorzien. Het nationale Censusbureau liet donderdag weten dat de VS in maart 2008 46,3 miljoen inwoners telden die geen ziektekostenverzekering hadden. Volgens Obama komen er momenteel per dag 14.000 onverzekerden bij.

De president sprak van minder onverzekerden, maar hij verhoogde met zijn rede tot het Congres toch de inzet in de strijd over de aanpak van dit gloeiendhete hangijzer in de Amerikaanse politiek, de financiering van de gezondheidszorg. Zijn voorganger George Bush riep alle Congresleden acht jaar geleden bijeen over de aanslagen van september 2001. Diens voorganger Bill Clinton heeft in 1993 ook het voltallige Congres toegesproken en dat ging over hetzelfde onderwerp als Obama's toespraak van woensdagavond. Clinton werd overigens bejubeld, maar het bleek vergeefs.

Kosten

Obama zei dat hij niet de eerste president was die het parlement over het verzekeringsstelsel toesprak, maar hij bezwoer de laatste te zijn. Vicepresident Joe Biden zei donderdag dat hij voor de nationale dankdag eind november, Thanksgiving, al wetgeving over het zorgstelsel verwacht. Volgens Obama is er geen tijd meer voor gehakketak. "Iedereen begrijpt de buitengewone beproevingen waar de onverzekereden voor staan, zij die elke dag slechts een ziekte of ongelukje verwijderd leven van een bankroet. En zij die verzekerd zijn, hebben nog nooit zo weinig zekerheid gehad'', betoogde de president emotioneel.


Hij zette uiteen dat zijn hervormingen geen bergen met geld hoeven te kosten. Het reeds beschikbare geld voor de gezondheidszorg moet doelmatiger worden besteed en de nieuwe verzekerden brengen geld in met premies. In de hervormingen wordt naar verwachting wel 900 miljard dollar over tien jaar tijd gepompt, maar dat is volgens de Democratische president een schijntje vergeleken bij de oorlog in Irak of de belastingverlagingen onder de vorige regering-Bush voor de rijkere Amerikanen.

Obama was eerder in de verhitte discussies niet altijd duidelijk over hoe het zorgstelsel eruit zou gaan zien. Met de toespraak komt naar voren dat hij niet uit is op een volledig publiek stelsel zoals in Canada of Groot-Brittannië. Hij pleitte voor een mengvorm van volksverzekering en particuliere verzekeringen. Hij heeft zestig zetels nodig in de Senaat. Obama kan in beginsel gaan hervormen indien daadwerkelijk alle Democraten hem daar steunen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.