Home

Achtergrond 305 x bekeken

Nuka €48 duurder dan in 2008

De prijzen blijven hoog op de nukamarkt. Een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert €4 hoger en komt uit op €119.

Vorig jaar rond deze tijd noteerde Boerderij voor het eerst prijzen van kalveren van 48 kg. Daardoor kan er voor het eerst een goede vergelijking met 2008 getrokken worden.

Het prijsverschil is groot. Vorig jaar bracht een zwartbont stierkalf maar €71 op. En de bodem van €61 moest later dat jaar nog komen.
Import en blank kalfsvlees

Er zijn twee oorzaken voor de huidige hoge nukaprijs. Ten eerste zijn er dit jaar minder kalveren geïmporteerd. Vooral Duitsland liet het lange tijd afweten. Andere landen hebben dit gat niet volledig opgevuld.

Cijfers van Dienst Regelingen wijzen dit uit. In de periode januari-augustus 2009 staken er 560.000 buitenlande kalveren de grens over. In dezelfde periode in 2008 waren dit maar liefst 607.000 kalveren.

Maar ook de goede prijzen in de vleesveesector zorgen voor een hoge nukaprijs. Blank kalfsvlees is veel duurder dan vorig jaar; €4,37 om €4,03 per kg geslacht-gewicht (week 38). Bovendien was dit prijsverschil tijdens de zomer nog veel groter. De nukaprijs is daardoor de laatste maanden nauwelijks gezakt.

Inmiddels trekt de import wel wat aan, maar echt gevolgen voor de prijs heeft dit niet. Pas als blank kalfsvlees goedkoper wordt, dalen nuka’s in prijs. Tot die tijd blijven de kalverprijzen goed.

prognose:

gelijk tot iets duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.