Home

Achtergrond 185 x bekeken 6 reacties

Nooit goed

LTO Nederland lanceert met de ketenpartijen in de zuivel (minus de weggelopen Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Dutch Dairymen Board) een plan om de sector door de huidige crisis te helpen.

Landbouwminister Gerda Verburg is uitgenodigd om over dat zespuntenplan te praten. Een van de punten is de tijdelijke verruiming van de toegestane staatssteun naar 15.000 euro per drie jaar. De partijen zijn op hun wenken bediend, want de EU-landbouwministers besloten maandagavond daartoe over te gaan.

Wie gejuich veronderstelt, komt bedrogen uit: Siebren Reitsma van de vakgroep Melkveehouderij vindt het maar niets. Hij denkt dat Nederland niets met deze opening doet en Duitsland onder druk van de verkiezingen wel. En da's niet eerlijk, meent Reitsma.

Het is nooit goed of het deugt in het melkprijsdossier. Verburg wil met het geld de inkomenstoeslagen eerder uitbetalen, ook zo'n verzoek vanuit de sector dat nu kennelijk geen zoden meer aan de dijk zet. Het tekent het opportunisme. Zoals Frankrijk en Duitsland een slechte beurt maken met hun (gestrande) voorstel de melkquota te bevriezen of verlagen.

Retoriek voor de achterban, volstrekt tegen elke beleidslijn in. Geen boer kan zo nog een fatsoenlijk toekomstplan maken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotmelker

  Tja, als je "toekomstplannen"pretendeerd waarbij >50% van de melkveehouders verlies draaien moet je niet verrast zijn dat het jezelf dan ook niet zo goed gaat. Wil je gemotiveerd blijven ondernemen dan zal je activiteit echt GELD moeten opleveren.

 • no-profile-image

  Ook gezond verstand

  Het gevolg van eenmaal beginnen te draaien is dat je uiteindelijk een keer uit de bocht vliegt. Je ziet LTO worstelen met hoe om te gaan met een boze achterban. Het treurige is dat ze niet weten hoe dit te doen omdat ze daar de afgelopen jaren weinig ervaring mee hebben opgedaan. Er wordt de NMV veel verweten, maar zij is eerlijk naar haar leden toe en heeft geen pretenties... en, oh ja, ook geen dubbele agenda's...

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Wie kan er nog een toekomstplan opstellen? LTO kan dat, eerst een 10 puntenplan nu een 6 puntenplan in Januari een 3 puntenplan en in Juli een 1 puntplan. Over opheffing misschien? Kunnen die gasten nu echt niets anders als bedelen?

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Inderdaad Paul zonde van het geld.
  Flexibele reugulering van de melkmarkt is de enige structurele oplossing. Het zorgt dat er een eerlijke prijs voor de melk wordt betaald zonder dat deze prijs in de supermarkten stijgt (Canada als voorbeeld). Het kost de belastingbetaler veel minder dan het nu kost.

  Overgiens geeft LTO ook aan dat het bedoeld is om de sector door de moeilijke tijd te trekken. Een lapmiddel dus. Mensen van LTO wordt wakker het gaat om een STRUCTUREEL en geen CONJUNCTUREEL probleem. Dat los je alleen op met een structureel pakket van maatregelen.

 • no-profile-image

  ekoboer

  L.T.O= Langzaam Ten Onder

  20 jaar geleden hadden wij het landbouwschap die is toen onderdruk van standsorganisatie (toen nog belangen behartigers) verdwenen. het landbouwschap was een verlengstuk van de overheid. en moest beleid van de overheid naar de boeren toe verdedigen.
  de standsorganisatie's is L.T.O. geworden, en zij gedragen zich nu als het vroegere landbouwschap.
  het word tijd dat lto ook ten onder gaat, beter geen belangen behartiger dan 1 die de boeren tegen(weg) werkt

  ze wilen alleen symtomen bestijden met geld wat bij de staat vandaan moet komen.
  beter is om de kwaal te bestrijden, dit kost de overheid geen geld en levert de boer een toekomst met een redelijk bestaan op.
  dit telt voor zowel de melkvee, kippen ,varkens, akkerbouw en tuinders.

 • no-profile-image

  Piet slingerland.

  Je proeft steeds meer radeloosheid in de reactie's.Eerlijk gezegd word ik er ook apathisch van! Het lijkt wel of alles muurvast zit! Bijna iedereen in de Agrarische sector ziet een donkere wolk boven z'n hoofd hangen. Of vergis ik mij???.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.