Home

Achtergrond

Nog zes weken voor kandidaten Europese Commissie

Huidig EU-voorzitter Zweden wil over ruim zes weken, op 29 oktober, een lijstje vaststellen met de nieuwe EU-commissarissen.

De nieuwe commissarissen zouden dan zo'n twee maanden later beginnen.

De Zweedse minister van Europese Zaken Cecilia Malmström meldde dat maandag na beraad met onder meer staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken).

De Nederlandse regering heeft nog steeds niet besproken wie de Nederlandse EU-commissaris wordt, stellen ingewijden. Neelie Kroes (VVD) wil graag een tweede ambtstermijn. Maar met name het CDA claimt dat het aan de beurt is een kandidaat te leveren. Achter de schermen klinkt vooral de naam van Cees Veerman, oud-minister van Landbouw. Hij was vijf jaar geleden ook al in beeld.

Veel landen hebben de keuze van EU-commissarissen uitgesteld. Dat komt omdat er nog altijd geen nieuwe voorzitter van de Europese Commissie is, die moet onderhandelen over welke commissaris op welke post komt. Zolang Ierland nog niet heeft ingestemd met het nieuwe EU-verdrag is ook het aantal commissarissen onzeker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.