Home

Achtergrond 231 x bekeken

Nieuwe brede weerverzekering

Dienstencentrum Agrarische Markt (DCA) komt samen met de Zwitserse verzekeraar CelsiusPro met een nieuwe brede weerverzekering.

Boeren en tuinders kunnen zich indekken tegen schade met een weercertificaat op maat. Zo kunnen ze hun eigen risico’s bepalen. DCA, dat zich tot nog toe richtte op prijsrisico’s, biedt verzekeringen aan tegen schade door regen, droogte en vorst. Bij droogte betaalt DCA een afgesproken bedrag uit voor elke droge dag langer dan de van te voren afgesproken periode. Bij warmte wordt een afgesproken bedrag uitbetaald voor elke dag dat de temperatuur boven of onder een maximaal aantal graden komt.

De weersomstandigheden worden gemeten door officiële weerstations. Als de weersomstandigheden afwijken van de in de verzekering vastgelegde neerslag en temperaturen betaalt de verzekering altijd uit. Er hoeft geen schade meer geclaimd te worden. Zo kan het zijn dat een akkerbouwer zich verzekert vanaf 60 millimeter regen, maar dat hij nog geen schade heeft als er een keer 70 millimeter valt. Dan krijgt hij toch een vergoeding uitbetaald.

De premies variëren sterk en hangen af van de wensen van de boer, zegt DCA-directeur Edwin Burgers. "Wij kunnen de premie binnen proporties houden door een samenwerking met het Zwitserse CelsiusPro, één van de grootste verzekeraars op dit gebied. Zij hebben heel veel klanten over de hele wereld, waardoor ze het risico spreiden en er makkelijk uitgekeerd kan worden."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.