Home

Achtergrond 159 x bekeken

Nieuw middel tegen slaapziekte

Voor het eerst sinds 25 jaar is een nieuw middel tegen de slaapziekte ingezet.

De actiegroep Initiatief Medicijnen tegen Verwaarloosde Ziekten (DNDi) heeft dinsdag in Kampala aangekondigd dat een eenvoudiger toe te dienen geneesmiddel is ontwikkeld, de Nifurtimox-Eflornithine Combinatietherapie. De directeur van de DNDi, Bernard Pecoul, zei dat de behandeling meer geschikt is voor mensen die in afgelegen gebieden wonen en minder ingrijpend is dan de bestaande behandelingen.

De nieuwe methode behelst veertien keer een infuus voor de patiënt in plaats van de gebruikelijke 56 keer. Bovendien kan de patiënt een deel van de medicijnen slikken en hoeft nog maar tien in plaats van veertien dagen te worden opgenomen in een ziekenhuis. Bij de bestaande behandelingen krijgt een patiënt of een zeer pijnlijke injectie die circa 5 procent van de patiënten fataal wordt, of de patiënt moet twee weken lang elke zes uur een uur lang aan een infuus.

De slaapziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma die in Afrika van vee wordt overgebracht door de tseetseevlieg. In Afrika beneden de Sahara lijden naar schatting zestig miljoen mensen aan de ziekte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.