Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuw classificatiesysteem voor eieren tegen fraude

Een groep bedrijven uit de pluimveesector is bezig met de ontwikkeling van een waterdicht classificatiesysteem om fraude met eieren te voorkomen.

Bij het project zijn Omega Food in Bergeijk, Gebroeders van Beek in Wehl, FPS Moba in Barneveld, Nuovo in Loosbroek, Beekhuis computer solutions in Leersum, TNO, Universiteit Twente, Philips en DSM in Heerlen betrokken.

Via een programma dat ruim drie miljoen euro kost, wordt een systeem ontwikkeld waardoor elk ei in Nederland te allen tijde getraceerd kan worden. Het project krijgt ondersteuning van de provincie Limburg in het kader van het rijksprogramma Pieken in de Delta.

Het systeem moet fraude met eieren indammen. Kooi-eieren worden door fraudeurs als scharreleieren verkocht. Supermarkten ondervinden er meteen last van als eierfraude in de publiciteit komt. Soms worden wel omzetdalingen gemeld van twintig procent.

Bovendien zijn dergelijke fraudes zeer schadelijk voor het imago van met name de eieren uit het scharrel- en Freiland-circuit. Het consumentenvertrouwen krijgt elke keer een deuk.

De ontwikkelaars verwachten dat met een waterdichte tracering de eieren meer geld kunnen opbrengen. Gesproken wordt over een meeropbrengst van twee cent, waarvan het leeuwendeel naar de pluimveehouder vloeit. De verwachting is dat het systeem ook is te gebruiken in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld in de groente- en fruitsector. Het systeem zou in 2011 beschikbaar moeten zijn.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    harrij

    Hey,hoera sinds wanneer zijn er eierhandelaren die twee cent extra naar de legbedrijven laten vloeien? Zeker een 1 oktobergrap!

  • no-profile-image

    leo

    toch nog ergens een blik met subsidie weten los te peuteren

Of registreer je om te kunnen reageren.