Home

Achtergrond 306 x bekeken 6 reacties

Niet de laatste fusie

Cehave Landbouwbelang en Agrifirm bevestigden vandaag wat al was doorgesijpeld: de twee willen samensmelten tot de grootste coöperatie in Nederland op het gebied van diervoeders en producten en diensten voor de akker- en tuinbouw.

Daarmee stoten zij ineens door tot de top5 van de Nederlandse agribusiness.

De gecombineerde ondernemingen vertegenwoordigen een ledental van 21.000 boeren en een omzet van ruim 2 miljard euro. Bij de voeders heeft het geplande fusiebedrijf een marktaandeel van 25 procent, als graancollecteur is dat zo’n 35 procent. Imponerende getallen, maar geen cijfers die de NMa direct in de gordijnen zullen jagen. Bovendien vullen Cehave Landbouwbelang en Agrifirm elkaar geografisch aan.

De stap is er een uit strategische en financiële overwegingen. De coöperaties merken dat de groei er uit is in Nederland en dus wordt het buitenland steeds belangrijker. De schaal moet kosten- en innovatievoordelen bieden. 'Cehave Landbouwbelang Agrifirm' wil dicht bij de klant staan, maar de vraag is of zo’n moloch voor boeren herkenbaar genoeg is. Vion en Friesland Campina kampen daar ook mee.
Toch is schaalvergroting in de agribusiness onontkoombaar. De concurrentie van de coöperaties reageren nu lauwtjes dat de fusie hen niet echt raakt. De waarheid is dat dit voorbeeld navolging zal krijgen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  'lijder' in afzet

  Wat zal de NMa hier dan wel niet van vinden? En onze Nelie in Brussel.
  Dit is wat er telkens gebeurt, en waar uiteindelijk de toeleveranciers de dupe worden. Grote organisaties gaan hun krachten bundelen, hiermee krijgen ze nog meer macht en kunnen ze een betere (lees lagere prijs) afdingen. Wat nog maar weer de vraag is of dit ook wordt doorberekend naar de klant, maar goed.
  Natuurlijk zijn wij als sector blij als we minder hoeven te betalen aan onze, in dit geval, voerleverancier.
  Maar is dit ook niet het geval als je als consument in de supermarkt minder hoeft te betalen voor je melk?
  Wat je je dus moet afvragen: Wie wordt er uiteindelijk de dupe van zo'n groot machtsblok? Juist de toeleverancier. En zijn wij dát als agrarische sector ook niet allemaal. Melk, vlees, groenten, bloemen........
  De vraag die je je werkelijk hardop kunt stellen is: Hoe gaat het met de vrije markt economie? Naar mijn mening is deze langzaam een stille dood aan het sterven, en zijn wij te veel met de korte termijn bezig om er bij stil te staan.

 • no-profile-image

  Koetje Boe

  Straks is De Heus nog de enigste "grote" tegenhanger van Ceha-firm ?!

  Groter is niet altijd beter, kijk maar eens naar FrieslandCampina e.d. Ik hoop dat de iets kleinere bedrijven overeind blijven en de grote
  (slapende) reus wakker kunnen houden.

 • no-profile-image

  voorspellen

  De Heus fuseert niet, maar neemt binnenkort Hendrix-UTD over.

 • no-profile-image

  Dat mochten ze willen

  Nutreco lijft de Heus in, lijkt me een logischer stap

 • no-profile-image

  klein

  Wij boeren willen nu eenmaal kunnen kiezen tussen meerdere fabrikanten. Concurrentie blijft er dus altijd wel, want dat bepalen WIJ! Hoeveel fusies er ook nog mogen komen.... Groot is niet altijd goed, lang niet altijd adequat genoeg. En tijd is geld.

 • no-profile-image

  a hamstra

  wie heeft het voor het zeggen , en wie is word de nieuwe eigenaar werkelijk, L.T.O ???

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.