Home

Achtergrond 4 reacties

Nestlé dreigt Zwitserland te verlaten bij salarismaximum

Nestlé, 's werelds grootste voedingmiddelenconcern, dreigt uit Zwitserland te vertrekken als de overheid een maximum stelt aan de salarissen van topmannen. Dat zei topman Peter Brabeck in de Zwitsers krant Sonntag.

"Dat zou het begin van het einde zijn'', antwoordde Brabeck in reactie op de plannen van de overheid. Op de vraag over wat de gevolgen zijn voor het concern, bekend van merken als KitKat, Nescafé en Maggi, als de regering de plannen doorzet, zei Brabeck. ,,Dan moeten we onszelf afvragen of Zwitserland nog steeds de goede locatie is voor ons.''

De wereldwijde economische crisis heeft bij consumenten de onvrede aangewakkerd over hoge salarissen en bonussen in het bedrijfsleven, met name van topmensen bij financiële instellingen. Afgelopen weken hebben ook politici zich gemengd in deze discussie en voorstellen gedaan om aan salarissen een maximum te stellen.

Zwitserlands meest aantrekkelijke karakteristiek is volgens de topman de ,,wettelijke zekerheden'' die het land biedt. Maar, benadrukte de topman, die zijn aan het afbrokkelen. Volgens Brabeck is er steeds meer druk op de Zwitserse autoriteiten om bestaande wetten aan te passen. De topman wees op de zaak waar de Zwitserse bank UBS de namen van duizenden klanten openbaar maakte na een schikking met Amerikaanse instanties. ,,Dat is niet goed voor een land. Zwitserland was ooit bekend voor het niet toegeven aan zulke eisen.''

Nestlé, dat zijn hoofdkwartier heeft in Vevey in het westen van het land, boekte vorig jaar een nettowinst van 18 miljard Zwitserse frank (11,9 miljard euro).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  IK

  Hij kan net zo goed jengelen "ik wil blijven graaien.... Ik wil blijven graaien...".
  Want dat is wat hij feitelijk heel hard toegeeft nu.
  Inderdaad Handrie Tuinder, eruit schoppen zo'n vent....

 • no-profile-image

  domme albert

  Dreigde ING twee jaar geleden ook niet Nederland te verlaten?

 • no-profile-image

  handrie tuinder

  Zo'n vent moeten ze uit het land zetten en nooit meer binnenlaten. Weer zo'n zakkenvuller met meer bonussen dan salaris.
  Wanneer alle landen het Zwitserse voorbeeld zouden volgen kunnen die bedrijven nergens meer heen.

 • no-profile-image

  gert

  Zeker bang dat hij dan zijn buikje niet meer vol kan eten

Of registreer je om te kunnen reageren.