Home

Achtergrond

Nek-aan-nekrace bij verkiezingen Portugal

Bij de parlementsverkiezingen in Portugal op 27 september valt een nek-aan-nekrace tussen de twee grootste partijen te verwachten.

Ook lijkt zeker dat geen enkele partij in haar eentje de absolute meerderheid zal behalen, wat zal nopen tot de vorming van een coalitie.
Dit blijkt uit een opiniepeiling die de krant Diário de Notícias vrijdag publiceerde. Bij de vorige verkiezingen in 2005 verwierf de Socialistische Partij (PS) van premier José Sócrates met ruim 45 procent van de stemmen nog een absolute meerderheid van de zetels in de Vergadering van de Republiek, het parlement in het Portugese eenkamerstelsel. De socialisten lieten de conservatieve PSD ver achter zich, die met minder dan 29 procent van de stemmen een van haar slechtste resultaten ooit boekte.

De PSD onder leiding van de econome Manuela Ferreira Leite zit nu in de lift met 35 procent van de stemmen in de jongste peiling. Zij legt Sócrates het vuur na aan de schenen, die met een voorspelde 37 procent van de stemmen nog maar twee procentpunten voorligt op de conservatieven.

Terwijl de socialisten verliezen, staat uiterst links op winst. Het Linksblok (BE) van marxisten en trotskisten en de CDU van communisten en Groenen zijn in de enquête samen goed voor bijna 20 procent van de stemmen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.