Home

Achtergrond 290 x bekeken 2 reacties

Nederlandse consumptie spruiten kalft verder af

De consumptie van spruiten in Nederland neemt steeds verder af.

Het percentage huishoudens dat spruiten koopt, is gedaald van 64 procent in 1999 naar 57 procent in 2008. Het gekochte volume neemt eveneens af van 2,14 kilo in 1999 naar 1,72 kilo in 2008. Hoewel de gemiddelde consumentenprijs stijgt, daalt de besteding per huishouden door een lagere afname van het product.

Het aantal spruitentelers is de afgelopen jaren afgenomen. Het areaal kromp minder hard, wat betekent dat er sprake is van schaalvergroting, zo blijkt uit een marktbeeld van het Productschap Tuinbouw.

Spruitkooltelers exporteren bijna de helft van de totale productie, die jaarlijks tussen de 60 en 85 miljoen kilo ligt. De uitvoer van spruiten is tussen 2004 en 2008 gedaald. De afzet aan het belangrijkste exportland Duitsland wisselt per jaar. Na een dip in 2006, is de invoer van Nederlandse spruiten weer toegenomen. Het Duitse areaal is groter geworden en de productie vertoont een stijgende lijn. Frankrijk is een kleinere exportmarkt maar is wel stabiel.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kani Baal

    Verstopte vroeger al die groene monster onder rand van mijn bord.........Dat is nog steeds zo.

  • no-profile-image

    gert

    Moet het eerst vriezen

Of registreer je om te kunnen reageren.