Home

Achtergrond 14 reacties

Nederlanders drinken weer minder melk

Nederlanders hebben het afgelopen jaar weer minder melk gedronken. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS).

In 2008 werd per hoofd van de bevolking 44,3 liter melk gedronken. Een jaar eerder was dat nog 44,5 liter. Vanaf 2005 zit er al een dalende lijn in de melkconsumptie. In dat jaar stond de teller nog op 49,3 liter. Dat was overigens aanmerkelijk meer dan het jaar daarvoor.
Vergeleken met het 'topjaar' 2005 werd er drie jaar later 5 liter melk minder per persoon geconsumeerd.

In juni van dit jaar kondigde minister Gerda Verburg (Landbouw) aan dat in Nederland een campagne komt om mensen meer melk te laten drinken. Dat had alles te maken met de protesten van melkveehouders tegen de lage melkprijs.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melk

  Beste marga ik ben benieuwd wat je dan wel eet? Veel bespoten groenten fruit uit het buiteland of haal je alles voor je gezin uit eigen tuin en koop je helemaal niks van wat je ook eet in de winkel... Ook niet als je niet thuis eet, bv op vakantie of in een restaurant, of een lekker zakje chips voor je kinderen laat me niet lachen...

 • no-profile-image

  Lizzie

  Ja Joep , denk je dat een kalf 30 ltr. melk/dag drinkt , doeiiiii

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik zie dit als een logische trend. Ik lig niet wakker van die getallen, meer of minder. Belangrijk is het uitgangspunt, wat doet melk met ons mensen, is het een motor, of is het een sloper. Melk van koe tot eindproduct kan nogal verschillen.
  Dus nooit en te nimmer kan de algemene claim zijn dat alle melkproducten gezond zijn. Het ondergaat nogal wat behandelingen om soms tot vreemde prodcuten te komen. In mijn inzicht is melk niet gezond, te veel bewerkingen, en letterlijk dood gekookt. Als ik melk zou gebruiken zou het rauwe melk producten moeten zijn.
  Je mag de wereld niet voorliegen dat melk een witte motor is, en het algemeen maken dat alle melk gezond is. Velen hebben onbewust een intolerantie voor melk prodcuten, maar hebben het niet door. Voedsel moet simpel zijn, met zorg verbouwd worden en niet te veel bewerkingen na de oogst.
  Ik zie soms dat argumenten aangedragen wordt dat sommige stammen gezond waren of zijn, omdat ze melk dronken. Zelf denk ik dat het dan rauwe melk is, of geiten en schapen melk, nomaden achtig levensstijl etc. Maar voor de huidige westerse mens is het voor 80 procent niet een aanrader, gewoon al door de levens stijl. Voor kinderen en toekomstige generaties zal er meer intoleranie zijn voor zuivel producuten, dit is naar mijn inzien geen ziekte, maar de juiste weg die we ingaan, en ingaan slaan. Als sector moet je dat niet tegen gaan werken en melk gaan promoten, wel gewoon vraag en aanbod afstemmen ipv overproduceren en opdringen. Vang een goede prijs etc
  Zie het als een watermaatschappij, die zegt ook niet, jullie moeten meer water verbruiken, gebruiken en misbruiken om hun omzet te vergroten. Nee rustig produceren voor die het willen gebruiken in mate, maar niet overproduceren.
  Als er gentech gevoerd wordt wordt dan maar veganist.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Patrick, Dat er mensen met intolerantie voor melk zijn wil niet zeggen dat het daarom voor de rest van de mensen niet gezond zou zijn. Je hoort toch ook nooit iemand met glutenallergie zeggen dat granen slecht zijn?

 • no-profile-image

  Lizzie

  Beste Marga , wat eet u dan zoal ?

 • no-profile-image

  Marga Jansen

  Koeien eten mogelijk gentech.voer. Dat zit dan ook in hun melk. Minister, drink die troep daarom maar voortaan zelf. Ik pas. Ik heb geen behoefte aan een resistentie tegen alle mogelijke middelen tegen schimmels omdat er gif is ingeplant in het veevoeder tegen schimmels. Wordt zelf maar ziek zonder dat er medicijnen zijn om u te genezen doordat ik teveel van gentechgif voedsel binnenkrijgt. Ik pas en met mij mijn gezin. U speelt met vuur? Ik speel niet mee!

 • no-profile-image

  arie

  nee marga, je kan beter met de kinderen naar de mac drek gaan, tjonge jonge

 • no-profile-image

  Lizzie

  Och och Partick , iedereen probeert op zijn manier een boterham te verdienen. Als je volgens jou , je produkten niet mag promoten ,komt er nog meer werkeloosheid , want dan zullen er ontslagen vallen ,en de consument heeft dan geen keuze meer in voedsel produkten

 • no-profile-image

  Joep

  Melk is alleen maar bedoeld voor kalfjes en niet voor mensen

 • no-profile-image

  Melk

  Bron: http://www.nl.frieslandcampina.com/news%20and%20press/news/milk%20news/2009%2007%2027%20longer%20life%20for%20milk%20drinkers.aspx

  Melk drinken vermindert kans op hart- en vaatziekten
  Melkdrinkers leven langer

  Reading, Groot-Brittannië - Door regelmatig melk te drinken heeft men 15 tot 20 procent minder kans op een hartaanval of andere hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van enkele Britse universiteiten.


  Onderzoekers van de universiteiten van Reading, Bristol en Cardiff vergeleken de resultaten van 324 studies naar de oorzaken van hart- en vaatziekten en diabetes. Ze zetten de resultaten van deze onderzoeken af tegen cijfers over de consumptie van zuivel en gegevens over kanker (zoals gepubliceerd door de Wereld¬gezond¬heids¬organisatie).

  Melk drinken goed voor de gezondheid
  De kans op overlijden door hartfalen en beroertes neemt af door het drinken van melk, zeggen de Britse wetenschappers. Ook kinderen die veel zuivelproducten zoals melk en kaas eten, hebben een hogere levens¬verwachting hebben dan kinderen die dat niet doen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Marga Jansen, uit Dronten. Gelukkig krijgen de melk koeien gezond voedsel!,daar kunt u op rekenen!. Geen enkele Boer heeft interesse aan zieke koeien! Bovendien is gentechgif verboden in de EU!. Maakt u zich niet al te veel zorgen,dat gaat ten koste van uw levenskwaliteit!!!.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als een grote meerderheid van de Europese consument de gedachte van Marga Jansen deelt, ligt hier de oplossing voor de Europese zuivelmarkt verscholen. Zoals in eerdere reacties "Patrick gentech frei" en "Arjan Overijsel" al opmerkten, zou je de consument hier de keuzevrijheid moeten laten. Daarom genetisch gemanipuleerde gewassen in de toekomst niet toelaten als veevoer ( Marga, dit is trouwens nu absoluut nog niet het geval in de Europa) en je als Europa onderscheiden in de wereldzuivelmarkt. Dit lijkt me de meest simpele manier om een plus op de melkprijs te kunnen bedingen. De landbouw wordt van gentech voer/voedsel niet beter, alleen Monsanto en de politiek profiteert hiervan. Op dat punt ben ik het met de eerder geplaatste reacties van Patrick wel eens.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Lizzie, tuurlijk mag je wel promoten en mag een ieder een boterham verdienen van mij, maar zeg dan dat men melk kan drinken, maar niet per definitie gezond is, en vaak gewoon slecht is ipv melk is de witte motor etc en die tientallen jaren indoctrinatie van de zuivel industrie. In Amerika had je al claims aan de zuivelbroek gehad van intolerante melkdrinkers. (woordspeling).
  @Melk is goed voor elk, tijden veranderen erg snel, hup de prullebak in met dat eenzijdige onderzoek in opdracht van zuivelland. Jongeren en kinderen zitten echt niet te wachten op veel melk, en zeker niet die zuivelproducten die die onzinnige ontwikkelings afdelingen elke keer maar weer bedenken. Heeft niets meer te maken met rauwe melk en een zinnige omzetting op celniveau naar zinnige voedceldeeltjes en voor de zinnige cellen, die op zinnig voedsel zitten te wachten. Melk promoten, ok , maar wel beperkt en zeker na 11 uur s avonds op TV, radio en alle media.
  Ik verwacht gewoon dat de zuivelindustrie zich dienstbaar opsteld, niet meer, maar zeker ook niet minder. En dat is zeker niet te veel gevraagd.
  Vraag en aanbod bij elkaar brengen, en een goede prijs voor de boeren en iedereen is tevreden.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Toch ook niet alle Joepen heten met hun achternaam Meloen??

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.