Home

Achtergrond

Nederland goed in binnenhalen subsidie

Jonge Nederlandse wetenschappers zijn zeer succesvol met het binnenhalen van Europese subsidie.

In de toekenning van de EU-subsidies staat Nederland op een zesde plek na onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje. Dat blijkt uit cijfers van de European Research Council (ERC) die vandaag bekend zijn gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De Europese onderzoeksraad ERC heeft dit jaar voor de tweede keer beurzen verdeeld, bedoeld voor jonge onderzoekers die drie tot acht jaar geleden zijn gepromoveerd. De subsidie kan oplopen tot 2 miljoen euro voor een vijfjarig onderzoeksproject. Het totale budget is 325 miljoen euro.

Bij de ERC kwamen aanvragen binnen van 2500 onderzoekers. Van hen hebben 219 een beurs ontvangen. Nederland zag 6 procent van zijn aanvragen gehonoreerd, aldus de NWO. In geld uitgedrukt gaat het om 22 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek in eigen land. Overigens draagt de Nederlandse overheid zelf bij aan het budget van de ECR. Het gaat om 5 procent van 325 miljoen in twee jaar tijd. Naar Nederland vloeide in die twee jaar 11 procent terug naar 43 projecten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.