Home

Achtergrond 180 x bekeken

Nederland doet mee in het buitenland

Nederland blijft een actief buitenlands beleid voeren om ervoor te zorgen dat de Nederlandse belangen, normen en waarden ver over de landsgrenzen gehoord worden.

Het kabinet richt zich vooral op Europa, maar haalt ook zelf de banden aan met landen als VS, Australië, Indonesië en Nieuw-Zeeland.
Dat valt op te maken uit de begroting van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Frans Timmermans (Europese Zaken), die dinsdag is gepresenteerd. Het grootste deel van het budget van 11,1 miljard euro dat Buitenlandse Zaken in 2010 kan besteden, zal opgaan aan een sterkere Europese samenwerking. Hiervoor is 7,2 miljard euro gereserveerd.

Europa is en blijft erg belangrijk, vooral in tijden van crisis, stellen ze. De bewindslieden wijzen erop dat Nederland de afgelopen vijf jaar bovengemiddeld heeft geprofiteerd van de uitbreiding van vijftien naar 27 EU-lidstaten. Naar schatting bracht de grotere interne markt 3,6 miljard euro extra per jaar in het Nederlandse laatje.

De afdracht van Nederland aan de EU komt nu ook in lijn met andere landen. Nederland bedong de korting eind 2005 maar die werd pas in latere jaren verrekend. Dit jaar is de netto-afdracht daardoor gezakt tot ruim 3,6 miljard euro. Van 2010 tot 2013 zal de afdracht weer netto uitkomen boven de ruim 6 miljard maar dat is dan nog steeds een miljard lager vanwege de korting.

Het kabinet hoopt dat in 2010 nieuwe spelregels voor Europa kunnen ingaan die in het Verdrag van Lissabon staan. Ook wil Nederland dat de EU de leiding neemt om een nieuw te verwachten klimaatverdrag eind dit jaar in Kopenhagen uit te werken.

Daarnaast blijft Nederland zich wereldwijd inzetten voor mensenrechten en vrede en veiligheid, met missies waaraan ook diplomatie en ontwikkelingswerk zijn gekoppeld. Daarnaast maakt Nederland zich binnen de EU, de G20 en de WTO sterk voor een open en eerlijk handelsstelsel.

Volgens Verhagen loont een actief buitenlands beleid. Het zorgt er volgens hem voor dat Nederland kan meepraten en zaken kan beïnvloeden om te komen tot een rechtvaardiger wereld. Hij wijst op de deelname aan de G20-toppen en de actieve inzet binnen de NAVO om veiligheid te bevorderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.