Home

Achtergrond 335 x bekeken

Najaarsbolgewassen: bescheiden maar gevarieerd beeld

De tweede keuringsdag van de Speciale keuringen van najaarsbloeiende bol-, knol- en wortelstokgewassen liet een gevarieerd en zeer fleurig beeld zien.

De felgele crocus-achtige bloemen van de Sternbergia 'Autumn Gold' sprongen er uit. Inzender Cees Breed liet dit zeer fraaie bolgewas zien, dat tot de familie van de Amaryllidaceae behoort. Voor deze fraai pot kreeg hij 9,40 punten. Tot dezelfde familie behoort de rode Rhodophiala advena, waar hij 9,20 punten mee scoorde. Dat laatste was een ex aequo met H.M. Meeuwissen die een zaailing liet zien van Narcissus miniatus of serotinus. Deze zeer kleine witte najaarsbloeiende narcis trok ieders aandacht.

Bij de vazen liet Kwekerij Davelaar weer van zich spreken. Met een zeer fraaie vaas Crocosmia 'Emily McKenzie' werd 9,40 punten gescoord. Firma J.H. Oostdam liet de nieuwe Chasmanthe floribunda 'Saturnus' zien, een nieuweling voor de bloemisterij sector. Oostdam scoorde maar liefst 9,30 punten. Kwekerij Davelaar deed daar niet voor onder en behaalde met Crocsmia 'Red King' eveneens 9,30 punten net als Breed met de vaas Colchicum speciosum 'Atrorubens'. Crocosmia, ook wel bekend onder de naam Montbretia is naast een geweldige tuinplant ook een prima snijbloem. In vrucht levert dit gewas decoratieve takken, die gewaardeerd worden in de bloemisterij.

De inzending van Fa. Chr. Van der Salm liet eveneens een bolgewas in vrucht zien, namelijk Eucomis met prachtige groene en paarse zaaddozen. Al met al een geslaagde keuring, die mooi weerspiegelt wat er in het najaar buiten bloeit aan bol- en knolgewassen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.