Home

Achtergrond 170 x bekeken

Na 'Apeldoorn' strengere beveiliging Prinsjesdag

De aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, waarbij de koninklijke familie vermoedelijk het doelwit was, werpt zijn schaduw ook op Prinsjesdag.

Hoewel het open karakter van de hoogtijdag in het parlementaire jaar behouden blijft, zijn dit jaar extra veiligheidsmaatregelen getroffen, zo werd donderdag bekend. Een verwarde man reed op Koninginnedag met zijn auto in op het publiek dat de koninklijke familie was komen toezwaaien. Acht mensen, onder wie de dader zelf, kwamen om het leven. Om herhaling te voorkomen, krijgt de koninklijke stoet volgende week dinsdag extra beveiliging.

Bij alle maatregelen staat voorop dat het publiek de mogelijkheid moet behouden om koningin Beatrix en haar gevolg van dichtbij te bekijken. Prinsjesdag is van oudsher een feestelijke dag vol tradities en dat moet volgens de gemeente Den Haag zo blijven. De politie heeft ook geen informatie dat de dreiging groter zou zijn dan anders.

Achter het publiek wordt een extra veiligheidsring ingericht, bestaande uit gepantserde politievoertuigen en betonnen bloembakken. Die afzettingen moeten ervoor zorgen dat niemand met een auto van achter het publiek de koninklijke stoet kan bereiken. De politie deed in juni op Veteranendag al ervaring op met deze methode.

Ook lopen voor het eerst zichtbaar beveiligers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) mee naast de Gouden Koets. Doorgaans wordt de koets alleen geflankeerd door lakeien.

Ordehandhaving

Hoewel het KLPD geen toelichting wil geven, lijkt het er op dat deze maatregel is genomen na de ervaringen die de bewakers van het koninklijk huis op Koninginnedag in Apeldoorn hebben opgedaan. Uit onderzoek bleek dat de DKDB-beveiligers de open bus waarin de koninklijke familie reed, niet snel genoeg konden bereiken.

De politie laat haar ceremoniële taken dit jaar varen en concentreert zich uitsluitend op de ordehandhaving. Dat betekent dat het ceremoniële uniform in de kast kan blijven. Agenten hebben hun reguliere uniform aan, omdat zij daarin makkelijker bij hun wapens kunnen. Die maatregel houdt overigens geen verband met het drama in Apeldoorn.

Stoet

De ceremoniële stoet wordt dinsdag zoals gebruikelijk aangevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'. Het militaire orkest gaf de inwoners van Den Haag donderdag een voorproefje met een gratis lunchconcert op het Plein.

Het Cavalerie Ere-escorte en de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee oefenen de komende dagen nog volop in het openbaar voor hun optreden op Prinsjesdag. Dat gebeurt onder meer in het centrum van Den Haag, op de Waalsdorpersvlakte en op het Scheveningse strand.

De verkeersmaatregelen in Den Haag wijken niet af van die in voorgaande jaren. Een aantal straten in het centrum van de hofstad is maandag en dinsdag niet of beperkt toegankelijk voor auto's. Ook geldt voor veel straten in het centrum een parkeerverbod. Verder moeten enkele tramlijnen worden omgeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.