Home

Achtergrond

Na 15 jaar is appelras Amalia eindelijk rijp voor de oogst

Het waren 15 lange jaren, maar eindelijk kon Bennie Giesen gisteren een hap nemen uit het gloednieuwe appelras Amalia.

Giesen is voorzitter van de Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur in het Gelderse Doesburg. "Het betreft een goudgele appel met een friszure smaak die de Jonagold of Elstar benadert." De appel is vernoemd naar de in 2003 geboren dochter van prins Willem Alexander en prinses Maxima. "Het koningshuis heeft een aparte plek in ons hart. We hebben ook een ras dat Maxima heet, en een Alexia." De oorspronkelijk beoogde naam was Obama, maar deze werd veranderd toen bleek dat deze op Europees niveau voor bomen, planten en zaden al was vastgelegd. De Stichting telt vijfentwintig vrijwilligers die onder meer een museumtuin van 1,5 hectare beheren. Foto VidiPhoto

Teake Douma (op de heftruck) en Erwin Beintema, medewerkers van George Pars Graanhandel in het Noord-Friese Sint Jacobiparochie, leveren de eerste tarweoogst van 2009 af voor een slachtkuikenbedrijf. "In de loods zit 6.000 ton wintertarwe", vertelt directeur Jelte Pars. "De kwaliteit is goed met een vochtgehalte van rond de 14 procent en een hectolitergewicht van 77. Het is mooi droog binnengekomen. Dat we nu al afleveren is snel. De prijs is niet echt geweldig." Foto Alex de Haan

Zo'n 300 bezoekers bezochten vandaag een maisdemo, georganiseerd door Robertus Zaadhandel, in Schalkhaar. Onder meer de resultaten van 33 verschillende snijmais- en korrelmaisrassen konden worden bekeken. Diverse kweekbedrijven gaven een toelichting op de stand van het gewas. Daarnaast werd er informatie gegeven over verschillende onkruidbestrijdingsproeven en de teelt van vanggewasen na de mais. Volgens de organisatie was de belangstelling boven verwachting. Foto Robin Britstra

Jelle Sixma van Kleinfruit Kwekerij De Noardewyn in het Friese Garijp blaast met een ventilator de blaadjes uit een krat met blauwe bessen. Zo worden ze schoon afgeleverd bij Fruitmasters in Geldermalsen. De oogst is wat betreft kilo’s en kwaliteit geweldig, aldus Sixma, maar de prijs laat te wensen over. "We krijgen nu 70 tot 80 cent, maar in week 30 was dat nog maar 25 cent. De supermarkten creëren schaarste die er niet is, maar kopen in tegen bulkprijzen. Zo kan het dat een bakje van 150 gram bij Albert Heijn € 2,25 kost." Foto Willem Wilstra

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.