Home

Achtergrond 238 x bekeken

NEPG: netto aanzienlijk minder aardappelen in Noordwest-Europa

Er worden netto aanzienlijk minder aardappelen geoogst in Noordwest-Europa dan gedacht.

In de meeste landen is het onderwatergewicht erg hoog waardoor problemen kunnen optreden bij de oogst en bewaring.

Dat stelt de North-western European Potato Growers (NEPG), de overkoepeling van organisaties van aardappeltelers in Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De NEPG stelt dat het areaal in de vijf landen 1,8 procent is gegroeid naar 501.327 hectare. Toch valt de uiteindelijke productie lager uit.

Volgens voorzitter Louis Beemsterboer van de Verenigde Telers Akkerbouw heeft de NEPG nog geen opbrengstgegevens van Groot-Brittannië. "Dat land is goed voor bijna 20 procent van de aardappelproductie in Noordwest-Europa. Over de uiteindelijke opbrengst doen we nog geen voorspelling. Maar op basis van gegevens van de andere vier landen valt de opbrengst lager uit."

Beemsterboer schrijft dat toe aan de slechte nagroei. "Bovendien is het droog. De aardappelen worden met veel blauw en kluiten geoogst. Dat vermindert de bewaarbaarheid, waardoor later in het seizoen er minder aardappelen op de markt komen. Vooral voor de versmarkt verwachten wij hoge uitvalspercentages."

Of registreer je om te kunnen reageren.