Home

Achtergrond

NAO: Frankrijk verlaagt importheffing pootgoed

Frankrijk heeft de importheffing op pootaardappelen verlaagd van € 10,40 naar € 5,65.

Dat bespaart de Nederlandse exporteurs 200.000 euro per jaar. Dat heeft de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) bekend gemaakt. De NAO heeft eind 2004 een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Frankrijk vanwege het blokkeren van het vrije handelsverkeer. Frankrijk legt via de Groupment National Interprofessionnel des Semences (GNIS, de Franse keuringsdienst) een extra heffing op gecertificeerde pootaardappelen die het land worden ingevoerd.

De heffing is de Nederlandse exporteurs een doorn in het oog, zegt NAO-directeur René van Diepen. "De pootaardappelen zijn in Nederland al gekeurd en gecertificeerd door de NAK. Daar is al een heffing voor betaald. De Franse heffing wordt weliswaar door de importeur betaald. Maar het maakt de Nederlandse pootaardappelen duurder ten opzichte van lokaal geproduceerd pootgoed."

Frankrijk is een grote afnemer van Nederlands pootgoed, zegt Van Diepen. "Indirect betaalt de exporteur de heffing. Bovendien is over deze aardappelen in Nederland ook al een heffing betaald. Daarom is de NAO deze procedure gestart."

Dat leidde er toe dat de GNIS in 2007 de heffing verlaagde van € 13,50 naar € 10,40 per ton pootgoed. Van Diepen: "Dat leverde een besparing op van 130.000 euro. De nieuwe verlaging bespaart nog eens 200.000 euro per jaar."

De NAO blijft verder gaan, zegt Van Diepen. "Het doel is dat de importheffing helemaal wordt opgeheven. Het is een schending van het gemeenschapsrecht."

Of registreer je om te kunnen reageren.