Home

Achtergrond 2 reacties

Mutatie griepvirus H1N1 duikt op in Zweedse varkens

In Zweden is bij varkens een mutatie van de griepvirussen H1N1 en H3N2 geconstateerd.

Dat meldt de rijksveterinaire dienst, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Bij de mutatie gaat het om het virus H1N2, dat volgens de SVA sinds 2000 ook elders in Europa is vastgesteld, evenals in de VS. Hoewel de symptomen van H1N2 relatief mild zijn zet de dienst de inventarisatie van verspreiding van het virus voort, zodat varkenshouders zelf vaccinatiemaatregelen kunnen nemen.

Viroloog Willie Loeffen van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR zegt dat er in Denemarken al enkele jaren een virus voorkomt met type H1N2. ”Dit is ook een mutant van H1N1 en H3N2. Mogelijk is dit virus nu in Zweden opgedoken.”

Niet alle H1N1-virussen zijn hetzelfde. ”Ook binnen dezelfde naam zijn er veel verschillende virussen”, aldus Loeffen. De kans is groot dat dit H1N1-virus niet hetzelfde virus is als het Mexicaanse griepvirus dat wereldwijd tot een pandemie leidt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    lieke

    zonder Willie zou de wereld er anders uitzien

  • no-profile-image

    Lie

    Slecht gekozen heading, het blijkt te gaan om een virus dat al jaren bekent is in de varkens, niks nieuws dus. Blij dat Willie Loeffen het nog even goed uitlegt.

Of registreer je om te kunnen reageren.