Home

Achtergrond

Motief Karst T. blijft onduidelijk

Het motief van Karst T. voor zijn aanslag op prins Willem-Alexander en/of koningin Beatrix is tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden.

Hij was wel kritisch op het Koninklijk Huis, maar hing niet een ideologie of levensbeschouwing aan die een dergelijke daad zou verklaren. Dat heeft de Nationale Recherche vrijdag gemeld. T. zou de monarchie geldverspilling hebben gevonden. Een familielid plaatste die opvatting in zijn brede afkeer van maatschappelijke instellingen.

Familie en vrienden typeren T. als antiburgerlijk en anti-alles, zo staat in het rapport van de recherche. Documenten, boeken, aantekeningen en tatoeages suggereren wel een affiniteit met rechts-radicale ideeën. Zo verdiepte Karst T. zich in de oude Noordse volkeren en in het runenschrift. Ook las hij werken van Nietzsche en Celine, maar ook heel andere dingen, aldus de Nationale Recherche.

'De conclusie is dat T. waarschijnlijk niet een bepaalde levensbeschouwing of ideologie aanhing die voor hem als inspiratiebron of legitimatie diende voor een aanslag'', staat in het onderzoeksrapport naar de aanslag op Koninginnedag. Wat hem uiteindelijk dreef om op 30 april 2009 op de koninklijke bus af te rijden, is niet meer volledig te herleiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.