Home

Achtergrond 197 x bekeken

Mooi! Tegenvallende oogst

Nederlandse aardappeltelers zijn opgelucht dat het geen topper wordt.

Lang zag het er naar uit dat consumptieaardappeltelers dit jaar een topoogst binnen zouden halen. Niet best. Want ook het Noordwest-Europese areaal was niet gekrompen. Telers vreesden dramatische prijzen. Waarschijnlijk was geen vrije teler rouwig om de hete dagen in augustus. Gelukkig gloort nu hoop aan de horizon: de nagroei valt tegen.

Vaak zijn telers bang om in Boerderij te vertellen hoeveel knollen ze onder een plant hebben. Dat is begrijpelijk. Voordeel heeft de teler in kwestie er niet van en zijn opbrengstcijfers liggen wel op straat. Ook dit jaar wilden maar weinig akkerbouwers meedoen aan het aardappelrondje. Een teler die eerst enthousiast was, haakte af zodra hij van de proefrooiing hoorde. Helemaal niet gek. Maar de reden dat de proefrooiingen de markt zouden bederven, lijkt me wat vergezocht. Oké, de markt is erg afhankelijk van de stemming. Maar telers onder elkaar hoeven van hun opbrengst toch geen geheim te maken? Eigenlijk houd je dan alleen elkaar voor de gek, want het valt niet mee om de industrie om de tuin te leiden: die gebruikt niet alleen talloze proefrooiingen, maar ook satellietbeelden die inzicht geven in de Europese opbrengst, en heeft dus een goed beeld. Ondertussen is juist de akkerbouwer gebaat bij eerlijke informatie uit de sector bij de afzet van zijn product.

Overigens is de satelliettechniek, tegen betaling, ook voor akkerbouwers beschikbaar, zodat de markt ook voor hen transparanter kan worden. Maar het blijft fascinerend om alle geruchten en wilde verhalen over tegenvallende opbrengsten te horen, waardoor markt en emotie vooralsnog onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven. Op internetfora vechten handel en telers soms complete oorlogen uit met informatie waar je op z’n minst vraagtekens bij kan zetten.

Gelukkig kon Boerderij ook nu weer bij een aantal telers terecht voor eerlijke informatie. Conclusie? De opbrengst wordt geen topper... Echt niet!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.